DISTRIBUIȚI
WAVY.com

Compania Walt Disney, care a obţinut încasări de milioane de dolari de pe urma filmului său de animaţie ”The Hunchback of Notre Dame”, lansat în 1996, a anunţat miercuri o donaţie de cinci milioane de dolari pentru reconstrucţia catedralei Notre-Dame din Paris, distrusă parţial de un incendiu, potrivit AFP, scrie Agerpres.

”Notre-Dame este un simbol al speranţei şi frumuseţii care a modelat inima Parisului şi sufletul Franţei timp de mai multe secole, arhitectura sa inspirând respect şi veneraţie”, a afirmat directorul general al companiei, Robert Iger, citat într-un comunicat al societăţii dat miercuri publicităţii.


Citește și : Fostul preşedinte peruan Alan Garcia a decedat după ce s-a împuşcat în cap

„Compania Walt Disney este alături de prietenii şi vecinii noştri (…) oferindu-le susţinerea noastră sinceră precum şi o donaţie de cinci milioane de dolari pentru restaurarea acestei opere de artă de neînlocuit”, a adăugat Robert Iger.

Pelicula ”The Hunchback of Notre Dame”, care are în centrul său catedrala emblematică, a adus companiei Disney peste 300 de milioane de dolari. Povestea, adaptată după un roman scris de Victor Hugo, a dat viaţă, cu ajutorul animaţiei, personajelor Quasimodo, Esmeralda şi Frollo.

Disney este prima companie americană care a anunţat o donaţie, precizând şi suma exactă, pentru reconstrucţia monumentului parizian după incendiul care a devastat luni edificiul, la o zi după o promisiune similară din partea Apple, care nu a făcut însă referire la cuantumul donaţiei.

Henry Kravis, cofondator al fondului american de investiţii KKR, şi soţia acestuia, Marie-Josée Kravis, ”întristaţi de incendiu”, au anunţat că vor contribui cu 10 milioane de dolari.

Citește și : Justiţia franceză ordonă trimiterea în instanţă a unchiului preşedintelui sirian Bashar al-Assad pentru spălare de bani

Tot în Statele Unite, universitatea catolică University Notre Dame din Indiana a promis o donaţie de 100.000 de dolari pentru ”arhitectura gotică deosebită” a catedralei, potrivit rectorului instituţiei de învăţământ.

Alte donaţii au fost anunţate atât din Franţa, cât şi din alte părţi ale lumii. Donaţiile promise pentru reconstrucţia monumentului se ridicau miercuri după-masă la 845 de milioane de euro.