DISTRIBUIȚI
Reuters UK

Un clip publicitar al companiei aeriene SAS care laudă aportul adus de străini culturii scandinave a provocat furia extremei drepte şi apeluri la boicot pe reţelele de socializare, în contextul controverselor despre integrarea sutelor de mii de migranţi veniţi în ultimii ani în ţările nordice, scrie agerpres.

Agenţia de publicitate daneză &Co, care a realizat clipul publicitar, a primit prin e-mail ameninţări cu un atentat cu bombă. Poliţia daneză a intervenit joi dimineaţă la sediul acesteia din centrul capitalei Copenhaga, potrivit unui corespondent al AFP la faţa locului, perimetrul de securitate fiind ridicat înspre prânz.


Citește și : Armata turcă a doborât un elicopter sirian la Alep

În clipul postat marţi pe YouTube se afirmă că ”absolut nimic nu este cu adevărat scandinav”, ci ”totul este copiat”. ”Nu suntem mai buni decât strămoşii noştri vikingi”, spune în reclamă un tânăr de culoare, adăugând apoi: ”preluăm tot ce ne place în călătoriile noastre, adaptăm puţin şi gata!”.

”Această reclamă adoptă o poziţie politică ce sugerează că toată lumea este binevenită. Este evident un mesaj delicat într-un context de mediu xenofob”, explică pentru AFP Lars Thoger Christensen, profesor de comunicare la Şcoala de Comerţ din Copenhaga (CBS).

Secvenţa a provocat indignare în ţările scandinave, foarte ataşate propriilor tradiţii culturale şi unde sosirea a sute de mii de migranţi începând din anul 2015 a provocat dezbateri intense despre integrarea acestora şi identitatea scandinavă.

Compania SAS ”scuipă peste tot ce este cu adevărat danez”, a acuzat preşedintele Partidului Popular Danez (DF), Soren Espersen, într-un articol publicat de cotidianul Ekstrabladet, jurând totodată că nu va mai călători cu compania SAS şi că va alege de acum înainte concurenta low-cost a acesteia, Norwegian.

În ţările scandinave, unde câştigă teren ”ruşinea de a folosi avionul”, o mişcare ecologistă ce incită la renunţarea la transportul aerian pentru a proteja mediul, unii au spus în glumă că reclama SAS este stimulentul ideal pentru a da curs mesajului acelei mişcări ecologiste.

”Dacă Greta (Thunberg, adolescenta suedeză activistă de mediu) este cea care a făcut acest clip pentru ca suedezii să folosească mai puţin avionul, atunci ea a reuşit”, ironizează un internaut pe Twitter.

Statul suedez şi cel danez deţin împreună aproape o treime din capitalul companiei aeriene SAS (Scandinavian Airlines System), restul acţiunilor revenind unor investitori instituţionali şi privaţi.

Citește și : Croaţia speră să scape anul acesta de vizele SUA

Compania a retras clipul, dar apoi l-a republicat şi a dezactivat comentariile, afirmând de asemenea că a fost ţinta unui atac cibernetic prin care s-a încercat neutralizarea conturilor ei de Facebook şi YouTube. ”Ne asumăm mesajul conform căruia călătoria ne îmbogăţeşte” şi ”este regretabil că filmul a fost greşit înţeles şi că unii îl deturnează în scopuri personale”, a menţionat operatorul aerian într-un comunicat.

Reclama de pe Youtube primise până joi circa 60.000 de ”dislike-uri” şi doar 4.000 de ”like-uri”.