DISTRIBUIȚI

Compania publică olandeză de căi ferate, care a operat trenuri către un lagăr de concentrare în timpul celui de-al doilea război mondial, a acordat până acum victimelor Holocaustului compensaţii în sumă de 32 de milioane de euro, a anunţat luni comisia pentru despăgubirea victimelor, citată luni de dpa, scrie agerpres.

În cursul celui de-al doilea război mondial, compania publică feroviară olandeză, NS (Nederlandse Spoorwegen), a transportat pentru forţele de ocupaţie germane circa 110.000 de evrei şi ţigani către lagărul de la Westerbork, câştigând din aceste curse sume importante.


Citește și : Directorul general al OMS anunţă că încă nu se poate declara pandemie de coronavirus

Se estimează că NS a câştigat astfel 2,5 milioane de guldeni – moneda olandeză la acea vreme -, echivalentul a 1,1 milioane de euro. În 2005, compania şi-a cerut scuze oficial pentru rolul său în aceste deportări, iar în iunie anul trecut a anunţat că va acorda compensaţii victimelor acestor transporturi sau rudelor lor.

Comisia creată în ianuarie anul trecut în acest scop estimează că între 5000 şi 6000 de supravieţuitori ai lagărelor de exterminare naziste sau rude ale lor sunt eligibile pentru a primi despăgubiri, estimate între 5000 şi 15.000 de euro de persoană.

Până în prezent au fost aprobate circa 4000 de solicitări, termenul până la care pot fi depuse acestea fiind luna august a anului curent.

Citește și : Un cetăţean ungar a fost testat pozitiv pentru coronavirus în Japonia

Iniţiatorul comisiei de despăgubire a fost Salo Muller, un supravieţuitor al Holocaustului în vârstă de 83 de ani şi fost fizioterapeut la clubul de fotbal Ajax Amsterdam, ai cărui părinţi evrei au fost deportaţi şi ucişi la Auschwitz.