DISTRIBUIȚI
Financial Times

Compania americană de biotehnologie Moderna a anunţat joi că a depus cererea oficială prin care solicită autorizarea vaccinului său anti-COVID-19 în Statele Unite pentru adolescenţii din grupa de vârstă 12-17 ani, informează AFP, potrivit agerpres

Dosarul va fi examinat în perioada următoare de Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (Food and Drug Administration – FDA).


Citește și : Jumătate din populaţia adultă a UE a fost vaccinată cu cel puţin o doză de vaccin anti-covid

Luni, compania Moderna a depus o cerere similară, pentru aceeaşi categorie de vârstă, şi la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi la Sante Canada.

Pentru moment, vaccinul Moderna este autorizat doar pentru persoanele de peste 18 ani.

Un alt vaccin, cel dezvoltat de alianţa Pfizer-BioNTech, a fost deja autorizat pentru adolescenţii de peste 12 ani în Statele Unite, Canada şi în cele 27 de ţări din Uniunea Europeană.

Moderna a anunţat la sfârşitul lunii mai rezultatele complete furnizate de studii clinice realizate în Statele Unite pe un grup de peste 3.700 de participanţi cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani.

„Niciun caz de COVID-19 nu a fost observat la participanţii care au primit ambele doze ale vaccinului Moderna anti-COVID-19”, ceea ce reprezintă o eficacitate de „100% dacă se utilizează aceeaşi definiţie de caz” ca în rândul adulţilor, a anunţat compania americană.

Vaccinul a fost „în general bine tolerat”, fără „îngrijorări de siguranţă care să fie identificate până în prezent”, au precizat reprezentanţii Moderna. Efectele secundare observate au fost similare celor constatate la adulţi (dureri în zona injectării, oboseală, dureri de cap, dureri musculare, frisoane).

„Ne simţim încurajaţi de faptul că vaccinul Moderna anti-COVID-19 s-a arătat foarte eficient în prevenirea COVID-19 la adolescenţi”, a declarat luni CEO-ul companiei, Stephane Bancel, citat într-un comunicat.

Citește și : Talibanii pun stăpânire pe alte două districte din Afganistan

„Vom depune cereri de autorizare la mai multe autorităţi cu rol de reglementare din lumea întreagă pentru această populaţie mai tânără”, a adăugat el.

Adolescenţii dezvoltă în general forme mai puţin grave de COVID-19 decât persoanele vârstnice, dar nu sunt complet scutiţi de riscul de infectare şi participă totodată la transmiterea virusului în rândul populaţiei generale.