DISTRIBUIȚI

Compania aeriană americană low-cost Spirit Airlines a anunţat luni că va achiziţiona 100 de avioane Airbus din familia A320neo, cu opţiunea de a cumpăra alte 50 de aparate suplimentare, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Acordul prevede că acele 100 de avioane, un mix de aparate Airbus A319, A320 şi A321, vor fi livrate până în anul 2027.


Citește și : ONU cere o ‘anchetă independentă şi imparţială’ în cazul Khashoggi

Contractul semnat luni reprezintă finalizarea unui acord provizoriu anunţat în octombrie, când Spirit Airlines a optat pentru avioanele produse de constructorul european Airbus, în pofida faptului că Washingtonul a impus tarife vamale suplimentare pentru aceste aeronave.

În funcţie de numărul de avioane din fiecare variantă a familiei A320, care va fi ales de Spirit Airlines, contractul ar putea avea o valoare cuprinsă între 11 şi 12 miliarde de dolari, pe baza celor mai recente preţuri de catalog. Însă, surse din industria aeronautică susţin că în cazul unor contracte de asemenea mărime se acordă de obicei reduceri de preţ care pot merge până la 50%.

Autorităţile de la Washington au introdus tarife vamale suplimentare de până la 10% pentru unele avioane Airbus, în cadrul unei dispute transatlantice pe tema subvenţiilor acordate producătorilor de avioane care durează de mai mult timp.

Citește și : Putin avertizează: Rusia poate distruge orice sistem antibalistic existent

În mod normal avioanele sunt comandate cu câţiva ani înainte, ceea ce înseamnă că aparatele comandate acum vor fi vizate de tarife vamale doar dacă disputa comercială transatlantică se va prelungi pentru mai mulţi ani. În plus, avioanele Airbus asamblate la uzina din Alabama (SUA) nu sunt vizate de tarifele vamale introduse de Washington.