DISTRIBUIȚI
Radio Chișinău

Membrii Comitetului parlamentar de asociere UE – Republica Moldova au adoptat joi, la Bruxelles, o declaraţie în care solicită începerea negocierilor de aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova cât mai curând posibil, până la finalul anului, după îndeplinirea celor nouă recomandări transmise de Comisia Europeană, indică un comunicat al eurodeputatului român Siegfried Mureşan (PPE), potrivit agerpres

De asemenea, membrii comitetului solicită în declaraţia adoptată şi crearea unui regim special de sancţiuni pentru persoanele care acţionează pentru destabilizarea Republicii Moldova.


Citește și : CUTREMUR puternic în Turcia

„Republica Moldova şi cetăţenii săi au demonstrat că vor să fie parte din Uniunea Europeană. Moldova a realizat mari progrese în ultimul an pentru apropierea de UE, în pofida provocărilor cu care se confruntă şi a ameninţărilor dinspre Federaţia Rusă. Tocmai de aceea, trebuie să oferim Republicii Moldova mai multă claritate cu privire la paşii care urmează acum, după acordarea statutului de stat candidat în 2022. Din acest motiv, cerem începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană cât mai curând posibil, imediat după îndeplinirea celor nouă recomandări transmise de Comisia Europeană în 2022″, a declarat Siegfried Mureşan, co-preşedintele Comitetului parlamentar de asociere UE – Republica Moldova.

Potrivit eurodeputatului român, Federaţia Rusă face tot posibilul pentru a destabiliza Republica Moldova prin instrumente hibride de agresiune, precum dezinformarea, manipularea şi şantajarea cu livrările de gaz. ”Rusia este puternic sprijinită în acest efort de oligarhii din Republica Moldova care se folosesc de oameni şi orchestrează proteste pentru a destabiliza ţara. Aceşti oligarhi vor ca Republica Moldova să rămână departe de Uniunea Europeană, justiţia să nu se reformeze, iar ei să poată fura în continuare fără a fi pedepsiţi. Tocmai de aceea, noi cerem instituţiilor Uniunii Europene crearea unui regim de sancţiuni asemănător celui pe care l-am adoptat pentru sancţionarea persoanelor din Federaţia Rusă care susţin războiul din Ucraina. Vreau să ne asigurăm că toate activele acestor oligarhi din ţările Uniunii Europene sunt îngheţate astfel încât ei să nu mai poată finanţa false proteste şi să nu mai încerce să corupă instituţiile Republicii Moldova”, a adăugat Mureşan.

El a subliniat că, în contextul ameninţărilor la adresa securităţii, este necesară sporirea sprijinului acordat Republicii Moldova în acest domeniu.

„Este clar că relaţia dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova va deveni din ce în ce mai strânsă în contextul începerii negocierilor de aderare. Tocmai de aceea, trebuie să alocăm suficiente resurse umane la nivelul instituţiilor europene care să asigure că etapele sunt parcurse fără întârzieri şi care să acorde Republicii Moldova mai mult sprijin tehnic. În acest sens, cerem în declaraţia adoptată astăzi crearea unei unităţi speciale pentru Republica Moldova la nivelul Direcţiei Generale Vecinătate şi Negocieri privind Extinderea din cadrul Comisiei Europene”, a mai spus Siegfried Mureşan.

Citește și : Antony Blinken pledează pentru revenirea Statelor Unite în cadrul UNESCO

Documentul adoptat joi în unanimitate de membrii Comitetului parlamentar de asociere mai solicită, de asemenea, liberalizarea totală a comerţului dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, integrarea Republicii Moldova cât mai curând în piaţa unică europeană şi creşterea sprijinului financiar acordat de UE.

Declaraţia a fost adoptată în cadrul celei de-a 13-a reuniuni a Comitetului parlamentar de asociere desfăşurate joi la Bruxelles şi care a reunit membri ai Parlamentului European şi ai Parlamentului Republicii Moldova, reprezentanţi ai guvernului Republicii Moldova, ai Comisiei Europene şi ai Serviciului European de Acţiune Externă.