DISTRIBUIȚI

Preşedintele Comitetului Olimpic Rus a afirmat că criteriile decise marţi de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) pentru a permite reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale, ca neutri şi cu titlu individual, sunt „discriminatorii”, informează AFP, potrivit agerpres.

„Criteriile anunţate pentru revenirea în competiţiile internaţionale sunt inacceptabile. Este vorba de o discriminare bazată pe naţionalitate”, a spus Stanislav Pozdniakov într-o conferinţă de presă transmisă de televiziunea rusă.


Citeşte şi: Preşedinta BCE a fost uşor rănită într-un accident rutier – Black News

„Deciziile Comitetului Executiv sunt o farsă. Principiile CIO şi ONU sunt eliminate”, a deplâns Pozdniakov, care cere „condiţii egale pentru sportivii din toate ţările”.

Privind criteriul precis de a nu reintegra sportivii „sub contract cu armata rusă”, preşedintele instanţei olimpice ruse a apreciat că această măsură are drept scop „distrugerea sportului rus în ansamblul său, întrucât creează un conflict în interiorul comunităţii sportive ruse”, conform acestuia.

Mai mulţi experţi ruşi consideră că această măsură ar putea exclude un mare număr sportivi naţionali, dintre care unii dintre cei mai performanţi la disciplina lor.

CIO recomandă reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi, cu condiţia ca aceştia să „nu susţină în mod activ războiul din Ucraina” şi să nu fie „sub contract” cu armata sau organele de securitate din Rusia.

Această recomandare a fost criticată de Ucraina, Polonia, Lituania, Estonia şi Letonia, care au dat publicităţii luni o declaraţie comună în care au precizat că „nu există niciun motiv pentru a ne îndepărta de la regimul de excludere a sportivilor ruşi şi belaruşi instituit de CIO cu mai bine de un an în urmă”, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Citeşte şi: China, Japonia și războiul din Ucraina – Black News

CIO a recomandat excluderea sportivilor din Rusia şi Belarus în martie 2022, după invazia din Ucraina, dar la începutul anului a dezvăluit un plan de reintegrare a sportivilor din aceste ţări în competiţiile internaţionale pentru a putea obţine calificarea la JO 2024 de la Paris.

Sportivii ruşi şi belaruşi pot participa la competiţiile de calificare din Asia, iar federaţiile internaţionale sportive pot decide revenirea lor în competiţiile proprii, aşa cum s-a întâmplat deja în cazul boxului şi al scrimei.