DISTRIBUIȚI
InsideTheGames

Preşedintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice din 2024 de la Paris, Tony Estanguet, a declarat vineri că doar Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) poate decide dacă sportivii din Rusia şi Belarus pot participa la Olimpiada de anul viitor, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

La începutul săptămânii, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat pe un ton foarte ferm CIO, acuzându-l că este „un promotor al războiului”, pentru că examinează posibilitatea de a autoriza participarea de atleţi ruşi sub steag neutru la Jocurile Olimpice din 2024.


Citește și : Biden subliniază necesitatea respectării regulilor convenite pe Esplanada Moscheilor

”Sunt în favoarea menţinerii acestui simbol al universalităţii pentru Jocuri”, a declarat fostul canoist, triplu campion olimpic, când a fost întrebat de participarea sportivilor din Rusia şi Belarus.

”Prioritatea nu este despre cine va participa în 2024, ci cum şi când acest conflict şi acest război se vor încheia, asta este prioritatea. Asta nu stă în puterea Comitetului Paris 2024”, a adăugat Estanguet.

CIO a anunţat recent că „analizează” posibilitatea de a autoriza participarea celor două ţări sub drapel neutru, în condiţiile în care ruşii şi belaruşii sunt excluşi din majoritatea competiţiilor internaţionale de la începutul invaziei.

Citește și : Trei români au murit într-un grav accident petrecut în Slovenia

Consiliului Olimpic al Asiei (OCA) a propus sportivilor din Rusia şi Belarus de a concura în Asia. Asta ar putea include şi calificările pentru evenimentele olimpice, având în vedere că sportivii ruşi şi belaruşi nu pot concura în Europa din cauza diverselor restricţii şi interdicţii impuse după invazia armatei ruse în Ucraina.