DISTRIBUIȚI
wiadomosci.onet.pl

Comisiile parlamentare pentru apărare şi ordine publică din ţările Grupului de la Visegrad şi-au exprimat sprijinul pentru o Alianţă nord-atlantică şi o Uniune Europeană nedivizate, a declarat vineri Lajos Kosa, preşedintele comisiei pentru apărare din parlamentul ungar, după o reuniune cu omologii său din V4 la Debrecen (estul Ungariei), transmite MTI, potrivit agerpres.  

Reuniunea cu uşile închise, la care a participat şi Slovenia în calitate de observator, s-a axat pe probleme strategice şi de cooperare pe termen lung, precum şi pe subiecte actuale cum este situaţia legată de Ucraina, a menţionat Kosa.


Citește și : Xiomara Castro, prima femeie preşedinte în Honduras

Participanţii au dat publicităţii o declaraţie comună privind proiectul UE de pact cu privire la migraţie şi refugiaţi, precum şi la cooperarea în materie de apărare între statele din V4 (Ungaria, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia).

Liderii comisiilor de apărare din parlamentele V4 avertizează de asemenea în declaraţie că intensificarea tensiunilor privind Ucraina ar putea determina un val migratoriu şi ar putea genera o situaţie similară crizei migraţiei din Belarus, făcând apel la o abordare complexă.

Este crucială crearea la nivel european a unui sistem privind migraţia şi refugiaţii capabil să „răspundă provocărilor, presiunii migraţiei la graniţele externe ale UE, precum şi atacurilor hibride care folosesc ca instrument migraţia”, se subliniază în declaraţie.

Citește și : China o lasă pe Michelle Bachelet să viziteze regiunea Xinjiang

Semnatarii îndeamnă de asemenea Uniunea Europeană să „evite orice măsuri ar determina migraţie” şi îşi exprimă susţinerea pentru eforturile preşedinţiei ungare prin rotaţie a V4 de a aprofunda cooperarea „în format V4+” în faţa ameninţărilor şi provocărilor comune la adresa securităţii.