DISTRIBUIȚI
Global Look Press

O comisie de parlamentari britanici începe luni o anchetă referitoare la hărţuirea sexuală a femeilor şi fetelor în locuri publice precum străzile, transportul în comun, magazine, baruri şi cluburi, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Comisia transpartinică privind femeile şi egalitatea de şanse va examina ce măsuri pot fi luate pentru combatarea atenţiei sexuale nedorite în locurile publice, altele decât cele de muncă.


Citeşte şi: Dublu atac terorist în Bagdad. Cel puţin 26 de morţi – FOTO/VIDEO

‘Punem reflectorul pe o problemă ce pare a fi atât de obişnuită în viaţa femeilor şi care totuşi a primit foarte puţină atenţie în politicile publice’, a declarat Maria Miller, preşedinta comisiei. ‘Vrem să aflăm de ce se întâmplă, ce face guvernul pentru a elimina acest fenomen şi cum poate fi acţionat în plus’, a mai explicat ea.

În 2016, un sondaj la nivel naţional realizat de institutul YouGov a scos la iveală că 85% dintre femeile cu vârste între 18 şi 24 de ani au fost supuse atenţiei sexuale nedorite în locuri publice, iar 45% au fost victime ale unor atingeri de natură sexuală nedorite.

O serie de scandaluri de hărţuire sexuală au zguduit clasa politică britanică la finele lui 2017, într-un context care a încurajat libertatea de exprimare după dezvăluirile din cazul Weinstein, şi au făcut să cadă mai multe capete din guvern.

Ministrul apărării, Michael Fallon, a demisionat în noiembrie după ce a fost acuzat de hărţuire sexuală, iar vicepremierul Damian Green, un apropiat la Theresei May, a fost constrâns să plece din guvern în decembrie, recunoscând că a minţit cu privire la imagini pornografice descoperite pe computerul său de la parlament.

Citeşte şi: Un balcon al Bursei din Jakarta a căzut peste oameni – FOTO/VIDEO

Secretarul de stat pentru comerţ internaţional, Mark Garnier, anchetat pentru că i-a cerut secretarei sale să cumpere jucării sexuale, şi-a anunţat ulterior plecarea din guvern în cadrul remanierii.

Alţi deputaţi au făcut obiectul unor anchete pentru comportament nepotrivit, iar liderii tuturor principalelor partide au convenit să introducă noi garanţii pentru personalul parlamentar.

Comisia condusă de Maria Miller a precizat că ancheta sa nu va viza şi parlamentul, de care se ocupă o investigaţie separată.