DISTRIBUIȚI
UNODC

Comisia Europeană a anunţat joi că va depune o plângere în justiţie împotriva Maltei pentru aşa-numitul său program de „paşapoarte de aur” care le permite străinilor bogaţi să cumpere cetăţenie în schimbul unei investiţii de circa un milion de euro, relatează Reuters, potrivit agerpres

Străinii care deţin un paşaport maltez pot să trăiască şi să lucreze în orice ţară din UE.


Citește și : Turcia îşi consolidează prezenţa militară în Ciprul de Nord

În ultimele luni, Malta a suspendat programul pentru cetăţenii ruşi şi belaruşi din cauza izbucnirii războiului din Ucraina, dar îl continuă pentru orice alte naţionalităţi şi „nu şi-a exprimat nicio intenţie de a-i pune capăt”, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat.

Bruxellesul consideră că programul este o încălcare a legislaţiei UE deoarece cetăţenia este oferită fără nicio obligaţie reală ca beneficiarii să trăiască în ţară.

Înaintarea cazului la Curtea de Justiţie a UE vine după mai mulţi ani de dispute cu Malta în legătură cu reglajele necesare la acest program. Comisia Europeană a precizat că în octombrie 2020 a iniţiat o procedură de infringement în legătură cu acest program, însă asta nu a dus la schimbări concrete.

Citește și : Marii aliați ai Rusiei încep să se îndoiască de Putin: escaladarea războiului și anexarea teritoriilor pun Kremlinul în dificultate

Presiunea Bruxellesului a condus la suspendarea sau eliminarea schemelor de ‘paşapoarte de aur’ în alte ţări din UE, Cipru şi Bulgaria fiind ultimele care au pus capăt acestor programe.

Malta a rămas singura ţară din UE cu un astfel de program, deşi există şi multe alte state care au scheme de vânzare de vize.