DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană a anunţat miercuri că a sesizat din nou Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în legătură cu reformele sistemului judiciar din Polonia, de această dată fiind vizată o lege intrată în vigoare în 14 februarie 2020 şi considerată ca afectând independenţa judecătorilor, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Executivul comunitar a cerut CJUE, de asemenea, ”măsuri provizorii”, în special pentru a suspenda deciziile camerei disciplinare a Curţii Supreme poloneze cu privire la ridicarea imunităţii judecătorilor, a declarat comisarul european pentru justiţie Didier Reynders (foto).


Citeşte şi: Merkel şi Macron l-au băgat ‘în şedinţă’ pe Putin – Black News

”Sunt profund îngrijorată de acţiunile continue care subminează independenţa sistemului judiciar din Polonia”, a afirmat şi vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă a Comisiei Europene, Vera Jourova, care a amintit de presiunile asupra judecătorilor.

Această sesizare a CJUE intră în cadrul unei proceduri de infringement lansate în aprilie 2020 contra legii poloneze care permite sancţionarea judecătorilor ce pun sub semnul întrebării reformele justiţiei.

Reformele lansate de partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere la Varşovia din 2015, se află în colimatorul Bruxellesului şi au condus deja la condamnări din partea justiţiei europene.

Citeşte şi: NATO interceptează tot mai multe avioane ruseşti: Nivel NEOBIŞNUIT al activităţii aeriene în Marea Neagră! – Black News

”În pofida deciziilor Curţii de Justiţie Europene şi a numeroaselor noastre tentative pentru a remedia situaţia, presiunea asupra judecătorilor polonezi continuă să crească şi independenţa lor este supusă unei erodări constante”, a adăugat Vera Jourova.

În cazul Poloniei, Comisia Europeană a declanşat în 2017 procedura articolului 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Acest mecanism, prevăzut în cazul unei ”încălcări grave” a statului de drept într-o ţară membră a Uniunii, teoretic poate priva ţara respectivă de dreptul de vot în Consiliu, dar practic se dovedeşte nefuncţional.