DISTRIBUIȚI
Mandatory Credit: Photo by GERRY PENNY/EPA/REX/Shutterstock (8810765l) A close-up view of the Brexit-inspired mural by Banksy, showing a worker chipping away at a star on a EU flag, that has been painted on the side of a building in Dover, Britain, 08 May 2017. The artwork emerged overnight under Dover Castle near the ferry terminal, which connects the UK with mainland Europe. The mural, which was confirmed by Banksy's representatives to be a genuine work by the British street artist, is his first comment on the Brexit vote last year. New Banksy artwork in Dover, United Kingdom - 08 May 2017

Comisia Europeană a anunţat miercuri că a adoptat o serie de măsuri, în special în sectoarele serviciilor financiare, transporturilor aeriene şi vamal, pentru atenuarea consecinţelor în cazul absenţei unui acord cu Londra asupra Brexitului, transmite AFP, potrivit agerpres.

Cu 100 de zile înaintea ieşirii efective a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, prevăzută pentru 29 martie 2019, executivul comunitar a precizat într-un comunicat că el consideră ”esenţială şi urgentă adoptarea acestor măsuri astăzi” în vederea limitării ”pagubelor celor mai importante” cauzate de eventuala absenţă a unui acord cu britanicii.


Citeşte şi: Cutremur foarte puternic pe Insula Paştelui

Planul de urgenţă cuprinde 14 măsuri referitoare la ”un număr restrâns de sectoare pentru care absenţa unui acord ar fi o sursă de turbulenţe majore pentru cetăţenii şi companiile din UE27”, a explicat Comisia.

Aceste măsuri, care vizează în special serviciile financiare, transporturile, sectorul vamal şi politica climatică, vor fi în principiu temporare, cu aplicabilitate limitată şi adoptate unilateral de Cei 27.

Comisia Europeană a avut constant în vedere, în timpul negocierilor cu Londra, interesele cetăţenilor UE. Comunicarea adoptată miercuri invită statele membre să adopte o abordare generoasă faţă de drepturile cetăţenilor britanici în UE, cu condiţia ca Londra să dea dovadă de reciprocitate în această privinţă.

În particular, statele membre ale UE ar trebui să ia măsuri pentru a garanta că cetăţenii britanici care locuiesc legal în UE la data ieşirii Regatului Unit din blocul comunitar vor continua să fie consideraţi rezidenţi legali. De asemenea, statele membre trebuie să adopte o abordare pragmatică în acordarea statutului de şedere temporară.

Citește și : Tensiuni la ONU pe tema bugetului anual

Comisia a adoptat deja o propunere de regulament pentru exceptarea cetăţenilor britanici de la obligativitatea vizei, cu condiţia ca toţi cetăţenii UE să fie exceptaţi de la obligativitatea vizei în Regatul Unit.

În ceea ce priveşte coordonarea în domeniul asistenţei sociale, Comisia Europeană consideră necesar ca statele membre să adopte toate măsurile posibile pentru a garanta siguranţa juridică şi a proteja drepturile obţinute de cetăţenii UE27 şi de cetăţenii britanici care îşi exercită dreptul la liberă circulaţie înainte de 30 martie 2019.

Comisia Europeană cere Parlamentului European şi Consiliului să asigure adoptarea acestor propuneri legislative astfel încât ele să fie în vigoare la 29 martie 2019.