DISTRIBUIȚI
UE

Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns, marţi, la un acord provizoriu privind consolidarea normelor în materie de protecţie a consumatorilor şi aplicarea mai eficientă a acestora, informează un comunicat de presă al executivului comunitar, potrivit Agerpres.

Principalele îmbunătăţiri vor fi sporirea gradului de transparenţă de care beneficiază consumatorii atunci când fac cumpărături online, sancţiuni eficace şi norme clare care să abordeze problema dublului standard de calitate a produselor în UE. Comisia Europeană a propus noile norme în luna aprilie a anului trecut, în cadrul pachetului intitulat „Noile avantaje pentru consumatori”.


Citește și : Guvernul australian va aloca 270 de milioane de dolari pentru contracararea extremismului violent

„Pachetul aprobat astăzi este menit să-i protejeze pe consumatori printr-o transparenţă sporită şi printr-o aplicare fermă a normelor, în cazul în care sunt induşi în eroare. Datorită acestui pachet, consumatorii vor şti ce cumpără şi de la cine cumpără” a declarat prim-vicepreşedintele Timmermans.

„Acest pachet va pune capăt standardelor duble din cadrul pieţei unice. Consumatorii nu ar mai trebui sa fie induşi în eroare de produse diferite prezentate ca fiind identice. Comercianţii care vor continua să-i înşele pe consumatori vor fi aspru sancţionaţi. De asemenea, acest pachet va asigura o protecţie sporită a consumatorilor în mediul online şi va îmbunătăţi transparenţa cumpărăturilor online”, a precizat comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourová.

Măsurile adoptate vor oferi consumatorilor beneficii concrete, respectiv: introducerea unor sancţiuni eficace pentru încălcările legislaţiei UE privind protecţia consumatorilor; combaterea dublului standard de calitate a produselor de consum (în noile norme se precizează că constituie o practică înşelătoare faptul de a comercializa un produs ca fiind identic cu acelaşi produs vândut în alte state membre, în condiţiile în care, în realitate, respectivul produs are în mod semnificativ o compoziţie sau caracteristici diferite nejustificate); consolidarea drepturilor consumatorilor în mediul online (atunci când cumpără de pe o piaţă online, consumatorii vor trebui sa fie informaţi în mod clar dacă vânzătorul produselor sau al serviciilor este un comerciant sau o persoană fizică, astfel încât să ştie de ce tip de protecţie beneficiază în cazul în care apar probleme).

Citește și : Premierul grec Alexis Tsipras efectuează o vizită ”istorică” în Macedonia de Nord

În continuare, acest acord provizoriu trebuie să fie adoptat în mod oficial atât de Parlamentul European, cât şi de Consiliu.