DISTRIBUIȚI

Luni seara, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene, pe baza unei propuneri a Comisiei Europene, au ajuns la un acord politic informal privind bugetul UE pentru 2022, al doilea în cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027, a anunţat într-un comunicat Comisia Europeană, potrivit agerpres.

Acordul are ca obiect angajamente în valoare de 169,5 miliarde de euro şi plăţi în valoare de 170,6 miliarde de euro. Odată adoptat, bugetul ar permite UE să mobilizeze fonduri semnificative pentru un răspuns continuu al UE la pandemia de COVID-19 şi la consecinţele acesteia, pentru a lansa o redresare durabilă, precum şi pentru a proteja şi a crea locuri de muncă. Acesta ar atrage investiţii suplimentare într-o Europă mai verde, mai digitală şi mai rezilientă, protejând în acelaşi timp persoanele cele mai vulnerabile din vecinătatea sa şi din întreaga lume.


Citeşte şi: Un număr record de americani și-au părăsit locul de muncă în septembrie – Black News

„Acest acord confirmă faptul că toate instituţiile sunt pregătite să ajungă la un compromis în interesul unui buget, care va sprijini o redresare durabilă şi tranziţia necesară a UE, în beneficiul tuturor”, a declarat comisarul Johannes Hahn, responsabil cu bugetul şi administraţia.

Bugetul convenit luni va direcţiona fondurile către domeniile în care acestea pot avea cel mai mare impact, în funcţie de nevoile cele mai importante în materie de redresare ale statelor membre ale UE şi ale partenerilor UE din întreaga lume.

Astfel, 49,7 miliarde de euro este suma care va fi alocată în angajamente pentru a sprijini redresarea, stimulând investiţiile în coeziunea economică, socială şi teritorială, 53,1 miliarde de euro pentru politica agricolă comune şi 971,9 milioane de euro Fondului european pentru pescuit şi afaceri maritime, pentru fermierii şi pescarii din Europa, dar şi pentru consolidarea rezilienţei sectorului agroalimentar şi a sectorului pescuitului şi pentru asigurarea anvergurii necesare a măsurilor de gestionare a crizelor.

De asemenea, vor fi alocate 12,2 miliarde de euro programului Orizont Europa, pentru a sprijini cercetarea UE în domenii precum sănătatea, sectorul digital, industria, domeniul spaţial, clima, energia şi mobilitatea şi 613,5 milioane de euro Programului privind piaţa unică, sprijinind competitivitatea şi IMM-urile, inclusiv în sectorul turismului.

În plus, 839,7 milioane de euro ajung la programul „UE pentru sănătate” în vederea sprijinirii uniunii europene a sănătăţii şi pentru a oferi un răspuns cuprinzător la nevoile în materie de sănătate ale cetăţenilor europeni; 1,2 milioane de euro la Fondul pentru o tranziţie justă pentru a asigura faptul că tranziţia către neutralitatea climatică este benefică pentru toţi şi 755,5 milioane de euro în cadrul programului LIFE pentru sprijinirea acţiunilor în domeniul mediului şi al combaterii schimbărilor climatice.

De asemenea, vor fi alocate 2,8 miliarde de euro Mecanismului pentru interconectarea Europei, sumă destinată investiţiilor într-o infrastructură de transport modernă, de înaltă performanţă, pentru a facilita conexiunile transfrontaliere; 3,4 miliarde de euro programului Erasmus+, pentru a investi în tineri, şi 406 milioane de euro pentru sectorul cultural şi cel creativ, prin intermediul programului Europa creativă; 1,1 miliarde de euro Fondului pentru azil migraţie şi integrare şi 809,3 milioane de euro Fondului de gestionare integrată a frontierelor în vederea intensificării cooperării în domeniul gestionării frontierelor externe, inclusiv 25 de milioane de euro pentru protecţia frontierei cu Belarus, precum şi în ceea ce priveşte politica în domeniul migraţiei şi azilului, care include, de asemenea, fonduri suplimentare pentru angajamentele de relocare.

În plus, 227,1 milioane de euro sunt alocate Fondului pentru securitate internă şi 945,7 milioane de euro Fondului european de apărare pentru a sprijini autonomia strategică şi securitatea europeană; iar 15,2 miliarde de euro pentru sprijinirea vecinilor noştri şi a dezvoltării şi cooperării internaţionale.

Acordul include majorări specifice pentru Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare şi cooperare internaţională (IVCDCI) – Europa globală (190 de milioane de euro, cu o atenţie deosebită acordată Afganistanului şi Siriei, precum şi pentru programul de ajutor umanitar (211 milioane de euro) pentru a aborda situaţiile de criză din întreaga lume.

Împreună cu bugetul pentru 2022, instituţiile UE au convenit să aprobe amendamentele propuse la bugetul 2021, astfel cum au fost prezentate de Comisie la începutul acestui an în proiectele de buget rectificativ 5 şi 6. După finalizarea procesului de aprobare, Comisia va fi în măsură să majoreze ajutorul umanitar pentru refugiaţii sirieni din Turcia şi să contribuie la accelerarea vaccinărilor la nivel mondial prin furnizarea unui număr suplimentar de 200 de milioane de doze pentru ţările cu venituri reduse.

În paralel cu bugetul anual pentru 2022, ţările UE se vor baza în continuare pe sprijinul oferit de instrumentul de redresare NextGenerationEU şi de Mecanismul de redresare şi rezilienţă.

Citeşte şi: Pentagonul observă o activitate militară NEOBIŞNUITĂ a Rusiei la graniţa cu Ucraina – Black News

Comisia a adoptat în prezent evaluări pozitive ale planurilor de redresare şi rezilienţă prezentate de 22 de state membre. Ulterior, Consiliul a aprobat fiecare dintre aceste evaluări. Până în prezent, Comisia a plătit 52,3 miliarde de euro sub formă de plăţi de prefinanţare către şaptesprezece state membre.

Bugetul anual pentru 2022 va fi acum adoptat în mod oficial de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European. Votul în plen, care va marca sfârşitul procesului, este programat pentru 24 noiembrie 2021.