DISTRIBUIȚI
dpa

Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat, joi, referitor la dosarul înregistrat la Secția de anchetă care-i vizează pe prim-vicepreşedintele Comisiei Frans Timmermans (foto) și comisarul european Vera Jourova, că autoritățile române nu au jurisdicție asupra acestor chestiuni.

„Comisia Europeană a aflat din presă că autorităţile române au lansat o investigaţie penală împotriva unor oficiali din cadrul Comisiei, pentru activitatea lor. Deşi nu facem comentarii despre proceduri judiciare naţionale, am vrea totuşi să le amintim autorităţilor române că nu au jurisdicţie asupra acestor chestiuni. Toţi oficialii din cadrul Comisiei, în calităţile oficiale, sunt subiecţi doar ai jurisdicţiei Curţii de Justiţie a UE şi sunt protejaţi de Protocolul privind Privilegiile şi Imunităţile din cadrul tratatelor, un lucru acceptat de toate statele membre, inclusiv de România. De asemenea, trebuie să reamintim că reprezentanţii Comisiei Europene au exprimat chiar ieri preocupări majore privind situaţia statului de drept din România”, a declarat Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, transmite mediafax.


Citește și: Cel puțin 70 de oameni au murit într-un incendiu produs în capitala Bangladeshului – FOTO/VIDEO

Reacția reprezentanților Comisiei Europene vine după ce Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție a înregistrat un dosar penal în urma plângerii depuse de luju.ro, plângere în care prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, comisarul european pe Justiţie Vera Jourova, procurorul general al României, Augustin Lazăr, şi şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, sunt acuzați de constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals intelectual, comunicare de informaţii false, în legătură cu o presupusă falsificare a raportului MCV din 13 noiembrie 2018.

Inițial, denunțul a fost depus la DIICOT, însă a fost trimis ulterior către Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție.