DISTRIBUIȚI
UE

Comisia Europeană a propus miercuri amânarea cu şase luni a datei-limită pentru o iniţiativă cetăţenească europeană lansată de Consiliul Naţional Secuiesc prin care se solicită Uniunii Europene protecţie pentru regiunile etnice, a anunţat ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, pe pagina sa de Facebook, scrie agerpres.

Măsura trebuie aprobată de Parlamentul şi Consiliul European.


Conform reprezentantei guvernului de la Budapesta, citată de MTI, petiţia a strâns deja un milion de semnături, însă epidemia de coronavirus a împiedicat procedura de colectare în alte state membre. ‘Alături de organizatori, m-am adresat şi eu Comisiei şi am cerut o prelungire (…) Propunerea Comisiei permite şi altor cetăţeni europeni să susţină iniţiativa’, a afirmat Varga.

Citește și : Malta refuză migranții blocați pe mare și îi direcționează spre Italia

Europarlamentarul UDMR Lorant Vincze a declarat agenţiei MTI că aprobarea CE este ‘uşor tardivă’, dar ‘corectă’. Vincze, care este şi raportor al PE pentru iniţiativele civile, a promis că va acţiona la Bruxelles pentru aprobarea propunerii CE cât mai curând posibil, apreciind că iniţiativa Consiliului Secuiesc va ‘promova democraţia participativă şi interesele cetăţenilor europeni’.

Iniţiativa cetăţenească europeană (ICE) a intrat în vigoare la 1 aprilie 2012, constituind un mijloc prin care cetăţenii europeni pot influenţa mai mult agenda europeană. Ea este instrumentul prin care cel puţin un milion de cetăţeni din întreaga Europă îşi pot uni eforturile cu privire la o chestiune care este importantă pentru ei şi pot solicita Comisiei Europene să ia măsuri în acest sens.

Citește și : Un pastor canadian favoriza răspândirea coronavirusului în Myanmar

Petiţia lansată de Consiliul Naţional Secuiesc a fost lansată la 7 mai anul trecut şi, pentru a avea succes, trebuia ca până la 7 mai a.c. să fie strânse cel puţin un milion de semnături de susţinere din şapte state membre ale UE. Ea are drept scop să convingă Comisia Europeană să elaboreze o politică de coeziune care acordă o atenţie specială regiunilor cu caracteristici naţionale, etnice, culturale, religioase sau lingvistice care sunt diferite de ale celor din regiunile înconjurătoare.