DISTRIBUIȚI
UE

Comisia Europeană a adoptat miercuri un pachet de măsuri menite să sprijine întreprinderile din sectoarele aviatic, feroviar, maritim şi rutier pentru a face faţă consecinţelor epidemiei de coronavirus, informează CE printr-un comunicat de presă, potrivit agerpres.

Potrivit Executivului comunitar, măsurile vor reduce sarcina de reglementare şi costurile pentru societăţile de transport şi ar putea fi urmate de mai multe propuneri în următoarele săptămâni.


Citește și : SUA nu au informaţii noi despre Kim Jong Un (Pompeo)

„Propunerile de astăzi prezintă modalităţi concrete de facilitare a operaţiilor zilnice din sectorul transporturilor, pentru toate modurile de transport. De asemenea, acestea ar trebui să le permită întreprinderilor din sector să înceapă să se concentreze pe redresarea care le este atât de necesară”, a declarat comisarul european pentru Transport, Adina Vălean.

În ceea ce priveşte transportul aerian, măsurile vor facilita serviciile de handling la sol şi vor modifica normele de acordare a licenţelor destinate transportatorilor aerieni în caz de probleme financiare cauzate de epidemia de coronavirus.

Cu privire la porturi, autorităţile pot decide să amâne sau să nu perceapă taxele de utilizare a infrastructurii portuare.

Citește și : Bilanţul epidemiei de coronavirus în Italia

În ceea ce priveşte sectorul feroviar, Comisia propune prelungirea cu trei luni a termenului până la care statele membre trebuie să transfere anumite competenţe, inclusiv către Agenţia UE pentru Căile Ferate.

„În cele din urmă, toate modurile de transport vor beneficia de o propunere care să permită prelungirea anumitor certificate şi licenţe, întrucât, din cauza măsurilor sanitare, unor operatori şi lucrători din domeniul transporturilor le-a fost mai dificil să îndeplinească anumite formalităţi prevăzute de legislaţia UE. Propunerile de astăzi urmează unei serii de măsuri deja puse în aplicare de Comisie, de exemplu, cele menite să asigure siguranţa lucrătorilor din domeniul transporturilor, informarea călătorilor cu privire la drepturile lor şi circulaţia bunurilor esenţiale în întreaga Europă”, se menţionează în comunicat.