DISTRIBUIȚI
UE

Comisia European a prezentat, miercuri, o serie de inițiative concrete privind statul de drept, iar printre măsuri se numără instituirea unui ciclu de evaluarea a statului de drept, care să includă un raport anual referitor la subiect vizând toate statele membre ale UE, potrivit mediafax.

„Comisia prezintă astăzi, 17 iulie, o serie de inițiative concrete grupate în jurul a trei piloni: promovarea unei culturi a statului de drept; prevenirea problemelor legate de statul de drept și oferirea unui răspuns eficient în cazul încălcărilor statului de drept. În calitate de gardian al tratatelor, Comisia Europeană are un rol unic. Cu toate acestea, instituțiile Uniunii și statele membre sunt responsabile de garantarea respectării statului de drept ca valoare fundamentală a Uniunii noastre.În plus, un răspuns eficient necesită, de asemenea, sprijinul societății civile. De asemenea, Comisia face apel la toate părțile să acționeze în acest sens”, au transmis reprezentanții Comisiei Europene, printr-un comunicat de presă remis, miercuri, MEDIAFAX.


Citește și : Verzii condiţionează colaborarea cu Ursula von der Leyen

Instituția mai spune că pentru a promova o cultură comună a statului de drept în întreaga Europă, Comisia va da curs ideii privind organizarea unui eveniment anual specific dedicat dialogului cu societatea civilă.

„Aceasta va utiliza pe deplin posibilitățile de finanțare pentru a capacita părțile interesate, inclusiv societatea civilă, în vederea promovării statului de drept și pentru instituirea unei strategii de comunicare specifice privind statul de drept. Comisia va consolida cooperarea cu Consiliul Europei și cu alte organizații internaționale, precum și cu rețelele judiciare și parlamentele naționale. Comisia invită Parlamentul European, Consiliul și statele membre să se implice pe deplin în acest proces”, a completat sursa citată.

De asemenea evaluarea anuală a statului de drept în statele membre este un sistem suplimentar menit să depisteze din timp problemele din țările membre ale Uniunii Europene.

„Pentru a preveni apariția unor probleme legate de statul de drept, Comisia a decis să instituie un ciclu de evaluare a statului de drept, care să includă un raport anual privind statul de drept vizând toate statele membre ale UE. Acest sistem suplimentar va contribui la depistarea timpurie a problemelor emergente legate de statul de drept, indiferent de locul în care apar. Comisia va aprofunda monitorizarea evoluțiilor legate de statul de drept și va invita toate statele membre să se implice într-un schimb reciproc de informații și într-un dialog, inclusiv prin intermediul unei rețele de puncte naționale de contact. Parlamentul European și Consiliul ar trebui să organizeze o dezbatere specifică privind raportul anual al Comisiei. De asemenea, Comisia va dezvolta în continuare tabloul de bord privind justiția în Uniunea Europeană și va consolida dialogul cu alte instituții ale UE, cu statele membre, cu partidele politice europene și cu părțile interesate”, explică sursa menționată.

„Curtea de Justiție a Uniunii Europene a reafirmat recent faptul că statul de drept este esențial pentru funcționarea UE. Importanța sa este recunoscută, de asemenea, de o majoritate covârșitoare a cetățenilor UE. Cu toate acestea, statul de drept a fost atacat în mai multe moduri în ultimii cinci ani. Comisia Europeană a depus eforturi deosebite pentru a rezista acestor atacuri cu instrumentele de care dispune și va continua să facă acest lucru. Astăzi am decis să ne consolidăm și mai mult setul de instrumente pentru a promova, a proteja și a asigura respectarea statului de drept”, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans.

Citește și : Trei diplomaţi turci au fost UCIŞI în capitala Kurdistanuluil irakian

Statul de drept: o valoare comună pentru toți europenii

Rezultatele unui sondaj Eurobarometru publicat, miercuri, arată că cetățenii acordă o mare importanță respectării statului de drept:

„peste 8 din 10 cetățeni afirmă că posibilitatea de a introduce căi de atac la instanțe de judecată independente, egalitatea în fața legii și investigarea și urmărirea penală corespunzătoare a cazurilor de corupție sunt importante pentru ei;
peste 8 din 10 cetățeni afirmă că statul de drept trebuie respectat în toate celelalte state membre;
peste 80 % din cetățenii UE sunt în favoarea îmbunătățirii principiilor fundamentale ale statului de drept;
majoritatea cetățenilor (56 %) nu cred că sunt suficient de informați cu privire la situația statului de drept”, conform comunicatului de presă.

Sondajul Eurobarometru arată, de asemenea, un sprijin puternic pentru rolul mass-mediei și al societății civile în tragerea la răspundere a politicienilor aflați la putere, cu peste 8 din 10 cetățeni considerând că este important ca mass-media și societatea civilă să își poată desfășura activitatea în mod liber și să poată formula critici la adresa guvernului fără riscul de a fi intimidați.