DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană a evitat joi din nou să se pronunţe în chestiunea referendumului ilegal de autodeterminare convocat de parlamentul regional al Cataloniei, reafirmând că executivul comunitar îşi menţine poziţia deja exprimată, şi anume de a considera această chestiune o problemă internă a Spaniei, informează agenţia EFE.

Întrebată de acest subiect, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva, a făcut trimitere la declaraţia miercuri de purtătorul de cuvânt şef al acestei instituţii, Margaritis Schinas.


‘Poziţia noastră este bine cunoscută, nu s-a schimbat. Nu avem poziţii, nici opinii, nici comentarii asupra chestiunilor care afectează ordinea constituţională a statelor membre’ ale UE, a indicat Schinas.

Însă la Parlamentul European, preşedintele acestuia, Antonio Tajani, a mers puţin mai departe şi a spus că ‘orice acţiune împotriva Constituţiei unui stat membru este o acţiune împotriva cadrului legal al Uniunii Europene’, dar a menţionat şi el că ‘problemele constituţionale spaniole sunt o afacere a autorităţilor şi poporului spaniol’.

Preşedintele Parlamentului European a amintit în acest context că, aşa cum a mai precizat şi Comisia Europeană în alte situaţii, ‘dacă un teritoriu al unui stat membru încetează să mai facă parte din respectivul stat, devenind o entitate independentă, Tratatele europene nu se vor mai aplica în acel teritoriu’.