DISTRIBUIȚI
Reuters

Comisia Europeană a propus vineri un nou Instrument de sprijin pentru solvabilitate, care se bazează pe actualul Fond european pentru investiţii strategice, pentru a mobiliza resurse private în scopul sprijinirii urgente a întreprinderilor europene viabile din sectoarele, regiunile şi ţările pe care pandemia le-a afectat cel mai mult din punct de vedere economic, informează un comunicat de presă al executivului comunitar, scrie agerpres.

Instrumentul de sprijin pentru solvabilitate poate fi operaţional începând din 2020 şi va avea un buget de 31 de miliarde de euro, cu scopul de a debloca 300 de miliarde de euro sub formă de sprijin pentru solvabilitate destinat companiilor din toate sectoarele economice care în condiţii normale sunt sănătoase, precum şi de a le pregăti pentru un viitor mai curat, digital şi rezilient.


Citește și : UE încearcă să-şi reformuleze strategia faţă de China

Comisia consolidează InvestEU, programul de investiţii emblematic al Europei, până la un nivel de 15,3 miliarde de euro, pentru a mobiliza investiţii private în proiecte din întreaga Uniune.

De asemenea, Comisia Europeană propune un nou Mecanism de investiţii strategice, gândit în cadrul InvestEU, pentru a genera investiţii de până la 150 de miliarde de euro, mulţumită unei contribuţii de 15 miliarde de euro din cadrul instrumentului „UE – noua generaţie”, pentru a spori rezilienţa sectoarelor strategice, în special a celor legate de tranziţia verde şi digitală şi de lanţurile valorice-cheie de pe piaţa internă.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că ar vrea ca statele membre UE să sprijine un pachet de iniţiative de revenire economică în valoare de 2.400 miliarde de euro. Propunerea executivului comunitar vizând un instrument de revenire în valoare de 750 miliarde euro, combinat cu „buget UE pe termen lung revizuit în valoare de 1.100 miliarde euro”, este o „necesitate urgentă şi excepţională pentru o criză urgentă şi excepţională”, a apreciat Ursula von der Leyen. Preşedintele Comisiei Europene a precizat că noile iniţiative se vor alătura unui pachet convenit deja în valoare de 540 miliarde de euro. „În total, aceasta va duce efortul nostru de revenire la 2.400 miliarde de euro”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Citește și : Universitatea din Queensland EXMATRICULEAZĂ un student pentru că a criticat China