DISTRIBUIȚI
AFP

Comisia Europeană s-a declarat marţi îngrozită de uciderea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia în urma exploziei unei bombe, a condamnat în cei mai duri termeni acest act şi a cerut aducerea vinovaţilor în faţa justiţiei, transmite Reuters, potrivit agerpres.

”Suntem îngroziţi de faptul că binecunoscuta şi respectata jurnalistă Daphne Caruana Galizia şi-a pierdut viaţa ieri, în ceea ce pare a fi un atac ţintit”, a declarat Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în conferinţa de presă cotidiană.


El a subliniat că executivul comunitar şi preşedintele acestuia, Jean-Claude Juncker, au condamnat atacul în cei mai fermi termeni posibili. ”Dreptul unui jurnalist de a investiga, de a pune întrebări incomode şi de a relata eficient se află în centrul valorilor noastre şi trebuie să fie garantat întotdeauna. Avem încredere că se va face dreptate chiar dacă acest lucru nu va fi suficient pentru a corecta acest rău”, a spus Schinas.

Citeşte şi: Fiul jurnalistei asasinate în Malta acuză guvernul de COMPLICITATE la crimă – VIDEO

Premierul maltez Joseph Muscat a devenit ţinta criticilor după ce Daphne Caruana Galizia a scris că o firmă al cărei nume apare în scandalul ‘Panama Papers’, Egrant Inc., este deţinută de soţia premierului, Michelle Muscat. Potrivit ziaristei, soţia premierului ar fi primit bani de la fiica preşedintelui azer prin intermediul unei companii înfiinţate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului ‘Panama Papers’.

În aprilie anul trecut, guvernul condus de Joseph Muscat a reuşit să supravieţuiască unei moţiuni de cenzură depuse de opoziţie, în urma altor dezvăluiri legate de scandalul ‘Panama Papers’, implicându-l pe ministrul energiei.

O anchetă realizată de către circa o sută de publicaţii din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea, în aprilie 2016, a unor conturi în paradisuri fiscale aparţinând unui număr de 140 de responsabili politici sau personalităţi. Documentele, regrupate sub denumirea de ‘Panama Papers’, au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, cu sediul în Panama. Potrivit Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ), ce a reunit pentru această activitate 370 de jurnalişti din peste 70 de ţări, mai mult de 214.000 de entităţi offshore au fost implicate în operaţiuni financiare în peste 200 de ţări şi teritorii din întreaga lume.