DISTRIBUIȚI
Time Magazine

Comisia Europeană a prezentat marţi o strategie de aderare pentru şase ţări balcanice într-o tentativă de a recăpăta controlul unei zone care riscă să intre sub influenţa Rusiei şi a Chinei, scrie Reuters.

Cele şase ţări vizate sunt Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia, potrivit news.ro .


Mişcarea vine în contextul părăsirii Uniunii de către Marea Britanie iar Comisia Europeană a făcut publică o strategie pentru aderarea statelor din Balcanii de Vest dacă vor implementa reformele necesare.

Citește și : Hassan Rohani : Iranul nu va negocia cu ‘nimeni’ capacităţile sale militare

„Uşa este deschisă. Există o cale clară pentru Balcanii de Vest să adere în sfârşit la Uniunea Europeană”, a declarat Federica Mogherini, reprezentantul UE pentru afaceri externe, în cadrul prezentării planului către Parlamentul European la Strasbourg.

„Viitorul Uniunii nu este legat de numărul 27”, a spus Mogherini, referindu-se la actualul număr de state membre, fără Marea Britanie, care va ieşi din Uniune în 2019.

Cu toate acestea, atât Mogherini cât şi Johannes Hahn, comisarul pentru extindere al UE, au specificat că obiectivul setat pentru anul 2025 reprezintă mai mult o încurajare pentru ţările vizate şi nu un termen limită.

„Nu vom repeta greşelile trecutului”, a spus Hahn la Bruxelles, făcând referire la aderarea la Uniunea Europeană a României şi Bulgariei în 2007, o mişcare ce a fost văzută de mulţi ca fiind una grăbită şi la slaba gestionare a migrării muncitorilor est-europeni către Marea Britanie.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu avea în plan mărirea numărului de state membre atunci când şi-a început mandatul în 2014 şi acest lucru a generat un sentiment de incertitudine în rândul ţărilor balcanice, care nu mai erau sigure dacă vor fi admise prea curând.

Macedonia este candidată la aderare încă din 2005, Muntenegru din 2010, Serbia din 2012 şi Albania din 2014.