DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Comisia Europeană este îngrijorată că alegerile prezidenţiale din Polonia ar putea fi neconforme cu standardele internaţionale, a declarat joi comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, citat de dpa, scrie agerpres.

„Dacă alegerile prezidenţiale merg înainte în condiţiile actuale, s-ar putea să nu respecte mai multe standarde internaţionale”, a arătat oficialul într-o şedinţă a unei comisii a Parlamentului European, folosind ca argument un comunicat al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).


Citește și : Japonezii sunt sfătuiţi să stea acasă şi să facă curăţenie

Alegerile prezidenţiale din Polonia sunt programate pe 10 mai. Partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) intenţionează să organizeze votarea prin corespondenţă la scară naţională, iar Senatul de la Varşovia dezbate în prezent un proiect de lege pentru modificarea codului electoral. Legislaţia actuală nu prevede votul prin corespondenţă, iar cea în lucru ar putea intra în vigoare cu numai câteva zile înainta scrutinului.

PiS susţine măsura ca urmare a epidemiei de coronavirus, în timp ce opoziţia cere amânarea alegerilor.

Modificarea legii electorale cu puţin timp înainte de vot este contrară recomandărilor Comisiei de la Veneţia, care cere intrarea în vigoare a prevederilor noi cu cel puţin un an înainte de scrutinul la care se aplică, a arătat Reynders. El a adăugat că în condiţiile actuale nu se poate desfăşura campania electorală.

Citește și : Nicola Sturgeon: ‘Viaţa nu revine la normal în viitorul apropiat…’

Comisarul european a afirmat că Polonia trebuie să garanteze alegeri prezidenţiale liber şi corecte, deoarece respectarea standardelor democratice este vitală pentru „asigurarea legitimităţii democratice a puterii”.