DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană vrea să permită forţelor de poliţie din statele membre să consulte toate sistemele informatice naţionale unde sunt înregistraţi călătorii care trec frontierele, conform unui proiect prezentat marţi, care urmăreşte să acopere lipsurile din lupta împotriva terorismului, relatează AFP, conform agerpres .

„Teroriştii şi marii criminali nu trebuie să poată să treacă prin breşe sau să scape de radar”, în special prin folosirea de identităţi multiple, a precizat într-un comunicat comisarul european pentru securitate Julian King.


În prezent, detectarea unor astfel de ‘puncte albe’ este îngreunată de faptul că poliţiştii şi agenţii de frontieră din fiecare stat membru nu au automat acces la toate fişierele din alte ţări.

Citește și : Ingerinţa Rusiei în alegerile din SUA a fost un act de ‘război hibrid’ (Rex Tillerson)

În viitor, „decât să fie nevoiţi să decidă ce bază de date să consulte într-o anumită situaţie, agenţii ar putea efectua simultan căutări în mai multe sisteme de informaţii din UE”, a explicat Comisia Europeană.

Noul sistem ar permite de asemenea „detectarea identităţilor multiple” şi îmbunătăţirea „luptei împotriva furturilor de identitate”, prin împărtăşirea de date biometrice, cum ar fi amprentele digitale sau imaginea facială.

Viitor fişier comun nu ar fi totuşi o „baghetă magică”, a mărturisit pentru AFP un înalt oficial european. Însă ar trebui să permită reducerea zonei în cadrul căreia un terorist poate comite un atentat.

De asemenea, în 2020, ţările din Spaţiul Schengen, dar şi România şi Bulgaria, ar trebui să fie dotate cu un sistem informatic unic pentru a accelera controalele la frontierele lor externe. Parlamentul European şi-a dat acordul în octombrie pentru o astfel de măsură.

Noul proiect prezentat marţi de Comisia Europeană mai trebuie aprobat de statele membre şi de Parlamentul European, un proces care ar putea dura multe luni. Potrivit unor oficiali europeni, există totuşi speranţe că cel puţin o parte din aceste măsuri vor putea intra în vigoare anul viitor.