DISTRIBUIȚI

Un raport al Comisiei Europene care urma să fie aprobat miercuri apreciază că bugetul Italiei nu conţine măsuri care pot stimula creşterea economică, în schimb creează un „risc de contagiune” pentru restul zonei euro, scrie joi cotidianul italian La Repubblica, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Raportul de ţară al CE consideră că bugetul Italiei va avea efecte negative atât asupra dezvoltării, cât şi asupra deficitului bugetar şi al datoriei publice.


Citește și: Cel puțin 45 de oameni au murit într-un incendiu produs în capitala Bangladeshului – FOTO/VIDEO

„Nu există (în buget – n. red.) măsuri capabile de un efect pozitiv asupra creşterii pe termen lung”, apreciază Comisia, potrivit ziarului.

Italia a intrat în recesiune la sfârşitul lui 2018, iar Comisia Europeană a prognozat în decembrie o creştere de numai 0,2% anul acesta, faţă de 1,2% cât anticipa în noiembrie. Încetinirea economiei ar putea îngreuna încadrarea în ţinta de deficit de 2,04% din PIB, stabilită de guvernul de la Roma.

Citește și: Deși favorit în sondaje, Netanyahu este amenințat de o alianță electorală puternică

Vicepremierul Matteo Salvini a declarat postului Radio RAI că este prematur să se aprecieze dacă va fi necesară o rectificare bugetară în 2019, deoarece măsurile luate „au nevoie de timp pentru a produce efecte (pozitive) asupra economiei”.

Ministrul economiei, Giovanni Tria, a afirmat miercuri că în buget sunt prevăzute circa două miliarde de dolari ca rezervă, adică suficient pentru a acoperi orice nerealizări.