DISTRIBUIȚI
Operation World

Comisia Europeană urmează să le ceară miercuri statelor membre să analizeze din nou dacă guvernul polonez încalcă standardele democratice şi să sporească presiunea asupra Varşoviei, au declarat marţi trei surse pentru Reuters.

Preşedintele executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, şi echipa sa de comisari urmează să ajungă la un acord, în cursul reuniunii lor săptămânale, pentru a cere Consiliului guvernelor naţionale din UE să treacă pe agenda de discuţii a unei reuniuni ministeriale din 25 septembrie disputa cu Polonia, sporind şi mai mult posibilitatea ca Varşovia să fie penalizată de UE dacă ea va persista pe calea sa.


Guvernul naţionalist al Poloniei respinge acuzaţiile Uniunii Europene potrivit cărora reformele din justiţie şi media pun în pericol încrederea în statul de drept.

Bruxellesul a avertizat Varşovia că s-ar putea confrunta cu sancţiuni fără precedent, dar, din cauza unui posibil veto din partea Ungariei, aliat al Poloniei, nu este clar dacă executivul comunitar va putea în cele din urmă să impună sancţiunea privind suspendarea dreptului de vot, pentru care este nevoie de acordul unanim al tuturor celorlalte state membre.