DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană va publica miercuri un raport în care ţărilor din UE li se cere mai multă vigilenţă în acordarea de „vize de aur”, aceste dispozitive naţionale controversate care le permit investitorilor bogaţi să obţină permis de şedere sau chiar cetăţenia europeană, informează AFP, potrivit agerpres.

Această practică, de care profită mai ales chinezi, ruşi sau americani bogaţi, „prezintă un risc însemnat în ceea ce priveşte securitatea, spălarea banilor sau evaziunea fiscală”, potrivit acestui raport, a declarat pentru AFP un responsabil european.


Citește și: SUA negociază cu talibanii pacea din Afganistan

Astfel, Comisia le va cere ţărilor din UE să adopte o abordare mai puţin laxă în controlul candidaţilor şi să fie „mai transparente” în ceea ce priveşte maniera în care ele acordă aceste privilegii, criticate de ONG-uri şi aflate la originea mai multor scandaluri.

În special ţări precum Malta, Cipru şi Bulgaria se afă în vizor pentru sistemul lor care permite, în schimbul investiţiilor, dobândirea cetăţeniei şi prin urmare a dreptului de liberă circulaţie în UE. Alte ţări, mai numeroase, le permit investitorilor să dobândească nu cetăţenie, ci permis de şedere.

Controalele efectuate pentru verificarea candidaţilor care nu pun probleme în ceea ce priveşte securitatea sau care nu ar spăla bani nu sunt suficiente, potrivit documentului ce urmează să fie publicat de executivul european.

„Corupţi şi criminali pot cu uşurinţă să găsească refugiu în Europa datorită opacităţii şi lipsei unui cadru ale programelor denumite Vizele de aur”, au denunţat deja două ONG-uri – Transparency International şi Global Witness – într-un raport publicat în urmă cu câteva luni. Această situaţie favorizează „luarea de decizii discreţionare şi corupţia”, au deplâns ele în raportul lor, apreciind că cel puţin şase mii de paşapoarte şi aproape o sută de permise de şedere au fost „vândute” în UE în timpul ultimului deceniu.

Citește și: Răpire misterioasă a unei octogenare în Austria

Programul „vizelor de aur” în Malta a fost unul dintre subiectele anchetei asupra căreia lucra jurnalista şi bloggeriţa Daphne Caruana Galizia atunci când a fost asasinată în octombrie 2017.

În Portugalia, la începutul lui ianuarie, justiţia i-a achitat pe majoritatea acuzaţilor la finalul unui lung proces pentru corupţie, într-un dosar privind atribuirea de „vize de aur”. Portugalia le oferă autorizaţie de reşedinţă candidaţilor gata să aloce cel puţin 500.000 de euro pentru o achiziţie imobiliară, să investească cel puţin un milion de euro sau să ofere locuri de muncă.