DISTRIBUIȚI
UE

Un înalt responsabil al Comisiei Europene a descris luni drept ”o ruşine” carnavalul la care s-a defilat duminică în oraşul belgian Alost cu caricaturi antisemite şi a cerut interzicerea acestuia, transmite AFP, scrie agerpres.

Exclus din patrimoniul cultural al UNESCO, acest carnavalul ce are o tradiţie de 600 de ani i-a caricaturizat din nou duminică pe evreii ortodocşi, reprezentându-i mai ales ca furnici. O adevărată polemică a fost stârnită după ediţia de anul trecut, când pe un car alegoric au fost caricaturizaţi evrei ortodocşi cu nasul coroiat, aşezaţi pe saci cu aur.


Citește și : Un cetăţean ungar a fost testat pozitiv pentru coronavirus în Japonia

”Pentru mine este clar: carnavalul de la Alost este o ruşine. El trebuie să înceteze. Nu trebuie să existe loc pentru aşa ceva în Europa”, a scris pe Twitter comisarul grec Margaritis Schinas, de asemenea vice-preşedinte al Comisiei Europene.

Anterior şi un purtător de cuvânt al executivului european, Adalbert Jahnz, a condamnat aceste caricaturi, despre care a spus că ”nu au nimic de-a face cu străzile europene la 75 de ani după Holocaust”.

Acelaşi purtător de cuvânt a mai afirmat că executivul european a primit ”un anumit număr de plângeri”, iar acum le revine autorităţilor belgiene ”să ia măsuri (…), conform legilor europene”.

Citește și : Directorul general al OMS anunţă că încă nu se poate declara pandemie de coronavirus

La rândul ei, şefa guvernului belgian, Sophie Wilmes, a declarat că ”utilizarea unor stereotipuri, a referirilor care stigmatizează comunităţi, a grupurilor umane pe baza originilor lor conduce la diviziuni şi pune în pericol convieţuirea”, adăugând că ”le revine insituţiilor competente şi justiţiei să determine dacă faptele desfăşurate în timpul carnavalului încalcă legea”.