DISTRIBUIȚI
UE

Comisia Europeană a aprobat vineri suma de 90,5 milioane de euro pentru finanţarea a trei noi programe vizând gestionarea migraţiei şi a controlului frontierelor în Africa de Nord, relatează dpa, potrivit agerpres.

Decizia survine după ce liderii UE au convenit la summitul de săptămâna trecută de la Bruxelles să se concentreze mai mult pe stoparea migraţiei în ţările de origine şi de tranzit, în speranţa reducerii numărului de persoane care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană.


Citește și : Închiderea porturilor de către Italia pentru navele umanitare are costuri umanitare ridicate (MSF)

Migraţia este o chestiune politică sensibilă în Europa, dezbaterile intensificându-se în ultimele săptămâni.

„Noile programe vor intensifica activitatea noastră în gestionarea fluxurilor de migranţi într-un mod uman şi durabil”, a declarat şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini. Scopul este acela de a le oferi ajutor migranţilor şi refugiaţilor, în acelaşi timp acţionând pentru combaterea traficanţilor şi a contrabandiştilor.

Din totalul sumei de 90,5 milioane de euro, 55 de milioane de euro vor merge pentru a ajuta Marocul şi Tunisia la patrularea graniţelor, în lupta împotriva traficanţilor şi salvarea de vieţi pe mare, a afirmat comisia într-un comunicat. Programul va fi coordonat de Italia.

Citește și : Comisia Europeană vrea să devanseze desfăşurarea a 10.000 de grăniceri la frontierele externe ale UE până în 2027

Al doilea program, în valoare de 29 de milioane de euro, va sprijini migranţii şi refugiaţii din Libia, „la punctele de debarcare, în centrele de detenţie, în zonele de deşert îndepărtate din sud şi din zonele urbane”, a precizat comisia. Acest program va fi gestionat în comun cu Oficiul Internaţional pentru Migraţie (OIM) şi Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR).

În cele din urmă, suma de 6,5 milioane de euro va fi alocată pentru ajutorarea migranţilor vulnerabili pentru ca aceştia să poată avea acces la servicii de bază cu ajutorul organizaţiilor societăţii civile, a adăugat Comisia Europeană.