DISTRIBUIȚI
DW

Comisia Europeană a semnat cu societatea farmaceutică Gilead un contract-cadru de achiziţie comună vizând aprovizionarea cu până la 500.000 de doze de tratament cu Veklury, denumirea comercială a preparatului ei care conţine remdesivir, precum şi posibilitatea de aprovizionare suplimentară faţă de cele 500.000 de cure de tratament, informează joi executivul european într-un comunicat de presă, preluat de agerpres.

Potrivit sursei citate, există 36 de semnatari ai acordului de achiziţie comună care participă la această achiziţie, incluzând toate ţările UE, ţările SEE, Regatul Unit, precum şi şase ţări candidate şi potenţial candidate (Albania, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Kosovo şi Bosnia şi Herţegovina).


Citește și: Donald Trump a revenit în Biroul Oval

Toate ţările participante pot acum să lanseze comenzile lor de Veklury în mod direct. În această etapă, Veklury este singurul medicament care are o autorizaţie condiţionată de introducere pe piaţa UE pentru tratarea pacienţilor care suferă de COVID-19 şi care au nevoie de oxigen.

„Astăzi am asigurat accesul la remdesivir pentru tratarea a până la 500.000 de pacienţi care au nevoie de acest medicament. Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a asigura disponibilitatea unor terapii sigure şi eficace împotriva COVID-19. Prin intermediul achiziţiilor comune la nivelul UE, capacităm ţările din întreaga Europă să îşi unească forţele şi să aibă acces la echipamente şi medicamente vitale. Suntem întotdeauna mai puternici împreună, iar această achiziţie reprezintă solidaritatea europeană în acţiune împotriva COVID-19”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Semnarea acestui contract-cadru de achiziţie comună survine contractului Comisiei cu Gilead vizând asigurarea a 33.380 de cure de tratament cu Veklury, care au fost distribuite în întreaga UE şi în Regatul Unit începând cu luna august. Acest contract a fost finanţat din Instrumentul pentru sprijin de urgenţă (ESI) al Comisiei, în valoare totală de 70 milioane de euro.

Curele de tratament achiziţionate cu fonduri ESI au contribuit la satisfacerea nevoilor imediate din august până în octombrie, pentru a se asigura faptul că pacienţii aflaţi în stare critică primesc tratamentul necesar. Medicaţia a fost livrată în mai multe tranşe. Contractul de achiziţie comună va asigura de acum faptul că ţările respective vor continua să beneficieze de o aprovizionare neîntreruptă cu Veklury în cazul în care decid să achiziţioneze produsul.

Achiziţia comună este un instrument pe care Comisia Europeană l-a utilizat şi la începutul acestui an, pentru a asigura ţărilor participante acces suplimentar la echipamente individuale de protecţie (EIP), la ventilatoare, la seturi de testare sau la medicamente necesare în secţiile de ATI. Aceasta este a şasea procedură de achiziţie comună pusă în aplicare cu succes.

În ansamblu, statele membre au fost în măsură să utilizeze instrumentul reprezentat de achiziţiile comune la nivelul UE pentru a lansa comenzi de produse precum EIP începând cu luna aprilie, permiţându-le să aibă acces în condiţii mai bune la o piaţă deficitară. Contractele vizând echipamentele individuale de protecţie, ventilatoarele şi echipamentele de laborator permit statelor membre să comande produse esenţiale în valoare de peste 3,3 miliarde de euro în cursul unui an.

Vezi și: Kamala Harris și Mike Pence au făcut SHOW pe gustul americanilor – VIDEO

Mai multe proceduri de achiziţii comune sunt în curs de pregătire. La 28 septembrie a fost lansată o procedură de achiziţie comună pentru aprovizionarea cu echipamente medicale necesare vaccinării împotriva COVID-19. Ea vizează 27 de tipuri de echipamente, grupate în şase categorii: recipiente pentru transportul vaccinurilor, recipiente pentru deşeuri, dispozitive de injectare, dezinfectanţi, echipamente de protecţie personală şi consumabile pentru anestezie.

Un proces de achiziţie comună de medicamente esenţiale pentru secţiile de ATI este în etapa de finalizare, iar ţările pot începe să lanseze comenzi în următoarele zile. Procesul vizează medicamente pentru terapie intensivă din şase domenii (analgezice, antibiotice, relaxante musculare, anestezice, medicamente pentru resuscitare şi altele).