DISTRIBUIȚI
Freedom United

Comisia Europeană a adoptat, vineri, o propunere privind posibilităţile de pescuit pentru 2023 în Marea Mediterană şi în Marea Neagră, care promovează gestionarea durabilă a stocurilor de peşte din Marea Mediterană şi din Marea Neagră şi respectă angajamentele politice asumate în declaraţia MedFish4Ever şi în Declaraţia de la Sofia, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, potrivit agerpres

Propunerea reflectă ambiţia Comisiei ca în aceste două bazine maritime să se desfăşoare activităţi pescăreşti sustenabile, în conformitate cu strategia pentru 2030 a Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană (CGPM), organizaţia regională de gestionare a pescuitului competentă pentru conservarea şi gestionarea stocurilor de peşte în Marea Mediterană şi în Marea Neagră.


Citește și : Ministrul Finanţelor din Marea Britanie a fost DEMIS

„Dorim, prin această propunere, să ne continuăm acţiunile în direcţia obiectivului ambiţios de a realiza activităţi pescăreşti gestionate sustenabil în Marea Mediterană şi în Marea Neagră, în conformitate cu avizele ştiinţifice. Trebuie să continuăm să valorificăm tendinţele pozitive din ultimii ani şi să facem mai multe eforturi pentru a asigura refacerea stocurilor în beneficiul comunităţilor locale”, a declarat comisarul pentru Mediu, Oceane şi Pescuit, Virginijus Sinkevicius.

Comisia propune utilizarea aceloraşi instrumente introduse în posibilităţile de pescuit pentru 2022, pe baza celor mai recente avize ştiinţifice, de exemplu, efortul de pescuit pentru traulere şi navele de pescuit cu paragate, precum şi limite de captură pentru creveţii de adâncime. Aceste măsuri au fost stabilite în cadrul planului multianual de gestionare pentru vestul Mării Mediterane pentru stocurile demersale, în scopul atingerii, până cel târziu la 1 ianuarie 2025, a capturii maxime durabile (MSY), şi anume cantitatea maximă de peşte pe care pescarii o pot extrage din mare fără a compromite regenerarea şi productivitatea viitoare a stocului.

Pentru Marea Neagră, propunerea include limite ale capturilor şi cote pentru calcan şi pentru şprot. În cazul şprotului, Comisia propune menţinerea aceleiaşi limite a capturilor ca în 2022. Pentru calcan, nivelurile capturii totale admisibile (TAC) şi cotele vor fi fixate şi adoptate în cadrul sesiunii anuale a CGPM din 2022.

Citește și : Republica Moldova are nevoie de un plan pentru plata gazelor ruseşti

Propunerea Comisiei va fi completată într-o etapă ulterioară, pe baza rezultatelor sesiunii anuale a CGPM (7-11 noiembrie 2022) şi a avizelor ştiinţifice privind stocurile demersale vizate în planul multianual de gestionare pentru vestul Mării Mediterane, care este aşteptat pentru 28 octombrie.

Consiliul va discuta propunerea Comisiei la 12-13 decembrie şi va stabili alocarea posibilităţilor de pescuit. Regulamentul ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2023.