DISTRIBUIȚI
Forbes Middle East

Comisia Europeană a prezentat Cartea Albă în domeniul inteligenţei artificiale de încredere, iar în următorii 10 ani, sectorul IA va beneficia de investiţii de 20 de miliarde de euro anual, scrie mediafax.

Uniunea Europeană vrea să devină lider mondial în domeniul inteligenței artificiale (IA).


Citește și : Primul avion super-jumbo Airbus SE A380 va fi trimis la reciclare

Un parteneriat public-privat va aduce investiţii de 20 de miliarde de euro în fiecare an la nivel de UE.

Astfel, vor apărea centre de excelenţă conectate între ele, iar fiecare ţară va avea cel puţin un hub de inovare digital specializat pe IA.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus, după o vizită la un centru de inteligenţă artificială, că „a văzut” viitorul.

„Astăzi am văzut viitorul. În mod obişnuit, inteligenţa artificială este un lucru îndepăratat, pe care nu îl înţelegem. Aici am văzut cum IA slujeşte oameni”, a spus Von der Leyen.

Inteligenţa noastră nu va fi ca a chinezilor. Von der Leyen vrea ca aplicaţiile din sănătate, transporturi sau de aplicare a legii să fie transparente şi controlate de oameni.

Citește și : Epidemia de coronavirus este un risc la adresa revenirii fragile a economiei mondiale (FMI)

„Dacă folosesc IA să decid cine primeşte următorul rinichi şi dacă există doar unul disponibil, atunci este ceva controversat şi vreau să ştiu cum sunt luate aceste decizii”, a spus Andrea Renda, expert în politici europene.

România are 200.000 de angajaţi în sectorul IT&C, care contribuie cu 6% la PIB, mai mult decât agricultura.