DISTRIBUIȚI
Ziarul BURSA

Comisia Europeană a creat un pod aerian umanitar pentru transportul lucrătorilor și al materialelor de urgență necesare luptei cu coronavirusul în unele dintre zonele cel mai grav afectate din lume. Primul zbor, efectuat vineri, ajunge în Republica Centrafricană, scrie mediafax.

Potrivit unui comunicat al CE, primul zbor organizat de UE, asigurat în cooperare cu Franța, pleacă de la Lyon și va transporta aproximativ 60 de lucrători umanitari de la diverse ONG-uri și 13 tone de ajutoare umanitare. În zilele următoare, alte două zboruri umanitare de marfă vor transporta o cantitate totală de 27 de tone de ajutoare umanitare.


Citește și : Israelul va discuta cu SUA despre reducerea forţelor de menţinere a păcii în Sinai

La întoarcere, zborurile vor transporta cetățeni ai UE și alți pasageri din Republica Centrafricană, în contextul unei acțiuni de repatriere.

În săptămânile următoare sunt programate mai multe zboruri umanitare ale UE, acordându-se prioritate țărilor africane în care pandemia poate agrava multe crize umanitare existente.

„Dacă lăsăm astăzi vreo zonă din lume fără protecție, mâine ne vom regăsi cu toții neprotejați. Ca parte a răspunsului nostru pe plan mondial, UE va crea un pod aerian umanitar specific care va permite transportul ajutoarelor în zonele care nu sunt aprovizionate din cauza dificultăților legate de tranzitul mondial. Acest pod poate fi un colac de salvare pentru unele dintre comunitățile cele mai vulnerabile din lume”, a declarat Janez Lenarčič, comisarul pentru gestionarea crizelor.

Citește și : Rusia înregistrează pentru a şasea zi consecutiv peste 10.000 de noi cazuri cu COVID-19