DISTRIBUIȚI

Pentru a obţine un consens în rândul statelor membre ale UE, Comisia Europeană ”a cedat în faţa guvernelor anti-imigraţie”, a acuzat miercuri ONG-ul Oxfam, după ce executivul european a prezentat noul Pact european asupra migraţiei şi azilului, relatează AFP, potrivit agerpres.

”De mai mulţi ani, Europa are nevoie să-şi reformeze sistemul de azil pentru a proteja oamenii care fug de persecuţii şi conflicte în respectul dreptului internaţional”, scrie într-o notă ONG-ul.


Citește și : Madridul este tot mai aproape de LOCKDOWN

”Dar, pentru a ajunge la un consens, Comisia a cedat presiunilor guvernelor europene al căror unic obiectiv este să reducă numărul beneficiarilor de protecţie internaţională pe continent”, continuă Oxfam, care crede că propunerile formulate miercuri ”vor reproduce probabil situaţia abominabilă la care asistăm de mai mulţi ani în ”hotspot-uri” ale Greciei”, unde sunt examinate cererile de azil şi unde ”familii întregi se regăsesc de facto în detenţie”.

Noul Pact european asupra migraţiei şi azilului propus miercuri de Comisia Europeană prevede un mecanism de ‘solidaritate obligatorie’ între statele membre ale UE faţă de cele aflate în prima linie a valului migrator şi care nu cuprinde doar relocarea migranţilor, ci şi alte contribuţii în cazul ţărilor care nu doresc să preia migranţi, cum ar fi o contribuţie financiară şi logistică la repatrierea celor fără drept de azil sau construcţia de tabere de refugiaţi.

”Un element cheie al noului pact vizează să introducă la frontierele UE proceduri rapide pentru cererile de azil şi repatrieri. Noi ne temem că aceasta le-ar putea dilua migranţilor garanţiile juridice şi ar conduce la detenţii arbitrare”, critică la rândul ei secretara generală a ONG-ului Caritas Europa, Maria Nyman.

Citește și : Papa Francisc îi critică pe cei care ascultă mai mult de companiile farmaceutice decât de personalul sanitar

Aceste noi proceduri ”ar putea reproduce modelul la care s-a ajuns (în tabăra greacă) la Moria, cu structuri de primire suprapopulate şi precare”, adaugă ea, considerând că ”fără un sistem echitabil de repartizare a solicitanţilor de azil în Europa ţinând cont de legăturile lor familiale şi personale, noul Pact este sortit eşecului”.

În schimb, Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF), apreciază că Pactul european asupra azilului ”oferă o şansă unică de a da prioritate copiilor (…) şi de a remedia condiţiile inumane şi eşecurile” politicii migratorii a UE.