DISTRIBUIȚI
Daily Express

Comisia Europeană a aprobat marţi o nouă tranşă, de 21 de miliarde de euro, pentru Italia în cadrul planului european de relansare, considerând că guvernul în exerciţiu condus de pro-europeanul Mario Draghi şi-a îndeplinit promisiunile privind reformele, şi a îndemnat viitorul guvern ce ar putea fi condus de lidera extremei drepte Georgia Meloni să continue programul de reforme, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres

”Bravo Italia şi continuaţi aşa! Comisia este alături de voi pe calea către redresare”, a transmis într-un comunicat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care înaintea alegerilor câştigate duminică de coaliţia de dreapta a Georgiei Meloni ameninţase Italia că, dacă la Roma va fi instalat un guvern eurosceptic, Bruxellesul are ”la îndemână instrumente la fel ca în cazurile Poloniei şi Ungariei”.


Citește și : Rusia vrea să folosească rubla digitală în tranzacţiile cu China

O declaraţie de o ”aroganţă neruşinată”, a reacţionat Matteo Salvini, liderul Ligii, partid membru al coaliţie lui Meloni şi care a ameninţat-o la rândul său pe şefa Comisiei Europene cu o moţiune de cenzură.

Italia beneficiază în planul de relansare NextGenerationEU de granturi şi credite ce însumează 192 de miliarde de euro. Însă accesarea acestor sume, eliberate în tranşe, este condiţionată de respectarea unui calendar precis de reforme convenit cu Comisia Europeană.

Până în prezent Italia a primit 46 de miliarde de euro în cadrul acestui program, iar pentru viitoarea tranşă de 21 de miliarde (10 miliarde granturi şi 11 miliarde împrumuturi) Comisia Europeană a apreciat că guvernul de la Roma a ”furnizat elemente doveditoare detaliate şi complete” asupra realizării reformelor ce privesc ”angajările în sectorul public, contractele publice, profesia de profesor, administraţia fiscală şi sistemele sanitare teritoriale”.

Citește și : Rusia deschide un centru de recrutare chiar la frontiera cu Georgia