DISTRIBUIȚI
Toronto Star

Comisia electorală rusă a denunţat sâmbătă atacuri informatice ‘din străinătate’ împotriva resurselor sale, în a doua zi a votului pentru alegerile legislative, pentru care autorităţile au pus sub presiune giganţii internetului, transmite AFP, potrivit agerpres.

Scrutinul, care se desfăşoară până duminică, are loc după luni de represiuni care au avut ca ţintă mişcarea opozantului Aleksei Navalnîi şi a aliaţilor lui, care i-au chemat pe alegătorii ruşi să ‘voteze inteligent’ pentru candidaţii aflaţi în cea mai bună poziţie de a-i învinge pe cei ai puterii.


Citește și : Narendra Modi împlineşte 71 de ani, iar autorităţile vor să vaccineze zeci de milioane de indieni de ziua lui

Sâmbătă, autorităţile electorale au afirmat că au fost supuse unui număr de ‘trei atacuri’ organizate ‘din ţări străine’. Potrivit unui responsabil al Comisiei electorale, Aleksandr Sokolciuk, două atacuri au vizat resursele site-ului comisiei, iar un al treilea a fost de tipul ‘blocare a accesului’.

‘Atacul a fost destul de puternic’, a afirmat Sokolciuk, citat de agenţiile de presă ruse, adăugând că alte atacuri sunt ‘în pregătire’ pentru duminică, ziua principală a votului, care se desfăşoară parţial şi online.

Responsabilul rus nu a precizat care sunt statele acuzate de atac.

Opoziţia rusă a acuzat giganţii Google şi Apple de ‘cenzură’ pentru că au cedat presiunii guvernului, retrăgând o aplicaţie electorală mobilă anti-Kremlin creată de mişcarea lui Navalnîi.

Citește și : Italienii sunt de acord cu certificatul sanitar obligatoriu

În prima zi de vot, vineri, observatorii independenţi de la organizaţia Golos au înregistrat peste 2.000 de nereguli.

Aproape niciun candidat care se opune politicii preşedintelui Vladimir Putin nu a fost autorizat să se prezinte la aceste alegeri legislative, care ar urma să fie câştigate de partidul la putere Rusia Unită, totuşi foarte impopular.