DISTRIBUIȚI
Reuters

Comisia electorală britanică a anunţat luni că reprezentanţii săi se vor deplasa la sediul Partidului Brexit, prezidat de eurofobul Nigel Farage, pentru „a examina” finanţarea campaniei sale pentru alegerile europene, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Ne vom deplasa mâine la sediul Partidului Brexit pentru a examina sistemele utilizate pentru a primi fonduri, în special donaţii de peste 500 de lire sterline, care trebuie să provină numai din Marea Britanie”, a anunţat Comisia electorală, care vrea să verifice dacă există „probe că legea a fost încălcată”.


Citește și : Turnul Eiffel EVACUAT de urgență – O persoană a încercat să escaladeze edificiul

O astfel de anchetă a fost solicitată luni de fostul premier laburist Gordon Brown.

Cu patru zile înainte de scrutinul european din Marea Britanie, Partidul Brexit se află în fruntea sondajelor. Susţinătoare a unui divorţ dur de Uniunea Europeană, formaţiunea primeşte donaţii prin sistemul de plată online PayPal, în timp ce pentru viramente mai mici de 500 de lire este suficientă o adresă de mail.

Din punctul de vedere al deputatului proeuropean laburist Chris Bryant acest sistem face să fie „simplu pentru o putere sau un individ din străinătate să finanţeze partidul cu sute sau mii de viramente de 499 de lire sau în alte monede, întrucât acesta nu verifică nici măcar numele” contributorilor.

Tabloidul Mirror a devenit astfel „membru” săptămâna trecută, sub numele preşedintelui rus Vladimir Putin, furnizând adresa Kremlinului. „Site-ul Partidului Brexit ar putea deschide uşa unor ‘membri falşi’, care donează milioane”, a conchis el.

Însă pentru Nigel Farage aceste reflecţii sunt cele ale unor „conspiraţionişti”, care vor să „delegitimeze mişcarea politică cu creşterea cea mai rapidă pe care a avut-o vreodată această ţară”.

Citește și : Justiția daneză a condamnat la închisoare un sirian acuzat de terorism

Grosul finanţării provine din contribuţii de la „aproape 110.000” de persoane, care au donat „25 de lire”, a declarat el în cadrul unei deplasări la Exeter, în sud-vestul Angliei.

Să ai donatori străini „nu este ilegal”, s-a apărat la rândul său antreprenorul Richard Tice, unul dintre principalii organizatori ai Partidului Brexit, pentru BBC.