DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European (AFET) urmează să adopte marţi un raport care include un amendament de compromis privind o posibilă corecţie a graniţei dintre Serbia şi Kosovo, transmite luni Tanjug, potrivit Agerpres.

Amendamentul stipulează că orice acord poate fi acceptabil numai în cazul în care este convenit de ambele părţi şi este în concordanţă cu stabilitatea generală în regiune şi cu dreptul internaţional.


Citește și : Aung San Suu Kyi promite transparenţă în criza rohingya

Un total de 239 de amendamente la proiectul de raport elaborat de David McAllister au fost reduse la 27 de amendamente de compromis care ar urma să fie incluse în raportul final.

O atenţie specială în rândul eurodeputaţilor o atrage amendamentul 25, care se referă la o posibilă corecţie frontalieră, printre care un schimb de teritorii.

Kosovo şi-a declarat independenţa în februarie 2008, aceasta fiind recunoscută până în prezent de 23 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Ţările membre care nu au făcut acest lucru sunt Spania, România, Slovacia, Grecia şi Cipru.

Negocierile sârbo-kosovare mediate de Bruxelles au dus la un acord cadru în 2013. Totuşi, fiecare parte susţine că cealaltă îşi încalcă angajamentele în domenii precum energia, învăţământul şi drepturile minorităţii sârbe din Kosovo.

Citește și : SUA denunță ”reaua credinţă” a Iranului la CIJ, în dosarul averilor iraniene blocate

Pentru depăşirea acestui impas, în urmă cu câteva săptămâni preşedintele sârb a avansat ideea unui schimb de teritorii, oferind o parte din zona de sud a Serbiei populată masiv de etnici albanezi în schimbul anexării părţii de nord a Kosovo dominate de etnici sârbi.