DISTRIBUIȚI
Reuters

Comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, aflat luni în vizită la Belgrad, a subliniat „nevoia urgentă de dezescaladare”, după ce autorităţile din Kosovo au majorat tarifele impuse bunurilor şi serviciilor din Serbia şi Bosnia, ceea ce a crescut din nou tensiunile în regiune, transmit dpa şi Tanjug, scrie Agerpres.

„Am convenit asupra nevoii urgente de dezescaladare”, a transmis pe Twitter comisarul european după o întrevedere cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi înainte de plecarea sa la Pristina, pentru discuţii cu oficiali kosovari.


Citește și : NATO caută soluţii de ieşire din impasul privind tratatul INF (Stoltenberg)

„Voi face apel la interlocutorii mei din Kosovo să deblocheze cooperarea şi comerţul regional şi voi sublinia nevoia revenirii la dialog”, a adăugat Hahn.

Pristina a introdus luna trecută o taxă de 100% bunurilor şi serviciilor importate din Serbia şi Bosnia-Herţegovina, ca represalii după ce Serbia a împiedicat aderarea Kosovo la organizaţia internaţională de poliţie Interpol.

La peste un deceniu după ce Kosovo, locuit în majoritate de etnici albanezi, şi-a declarat independenţa faţă de Serbia, Belgradul continuă să revendice suveranitatea asupra acestuia şi, cu ajutorul Rusiei, blochează admiterea sa în rândul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Pe de altă parte, tarifele impuse de Pristina încalcă regulile Acordului de liber-schimb central-european CEFTA şi au amplificat tensiunile dintre sârbi şi albanezi, determinând Belgradul să declare că nu va mai reveni la tratativele vizând normalizarea relaţiilor cu Pristina, mediate de UE, cât timp se vor menţine aceste măsuri.

UE şi SUA au avertizat la rândul lor Pristina că noile tarife trebuie revocate, dar premierul kosovar Ramush Haradinaj s-a angajat să le menţină cât timp Serbia şi Bosnia continuă să „submineze suveranitatea Kosovo”.

Citește și : De ce Brexit-ul divizează Marea Britanie