DISTRIBUIȚI
Hürriyet Daily News

Europa are puţine şanse să înfiinţeze în Africa de Nord centre de debarcare pentru migranţii salvaţi pe mare, a declarat joi comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, relatează dpa, potrivit agerpres.

‘Nicio ţară din această parte a regiunii mediteraneene nu a acceptat crearea unor astfel de platforme’, a declarat el pentru un ziar austriac, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la un element-cheie al acordului privind migraţia convenit la summitul din iunie de liderii UE.


Citește și : Premierul britanic Theresa May va prezida o reuniune specială consacrată analizării şanselor unui acord privind Brexit-ul

Într-un interviu publicat joi de cotidianul Die Presse, Avramopoulos a pus de asemenea sub semnul îndoielii dacă acordurile cu ţările din Africa de Nord pentru stoparea migraţiei pe mare sunt realiste.

‘Cum poţi face aşa ceva cu Libia? Este practic imposibil’, a spus el, referindu-se atât la acordurile privind migranţii, cât şi la platformele de debarcare din Africa de Nord.

Într-o conferinţă de presă la Bruxelles, comisarul european a afirmat că o cooperare privind migraţia cu ţările nord-africane nu este imposibilă ca atare.

Dimitris Avramopoulos a subliniat că ‘statele membre UE trebuie acum să se pună de acord asupra unei abordări comune înainte de a ajunge la ţări terţe’.

La un summit informal din luna iunie, liderii UE au ajuns la un acord pe tema migraţiei, care include propunerea de creare a unor centre de debarcare în Africa de Nord pentru migranţii salvaţi în Marea Mediterană, precum şi înfiinţarea unor ‘centre controlate’ pe teritoriul european.

Citește și : Funeraliile naţionale ale fostului secretar general al ONU Kofi Annan

Avramopoulos a făcut aceste declaraţii după ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi-a reafirmat opoziţia faţă de reintroducerea de controale la frontierele interne. Însă conştient de limitele reglementărilor europene actuale, el a dezvăluit noi propuneri, în special desfăşurarea a 10.000 de agenţi de frontieră până în 2020 pentru a face din FRONTEX o adevărată „poliţie a frontierelor externe”.