DISTRIBUIȚI

Comisarul european pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius, a anunţat luni că ”analizează” informaţiile provenite de la mai multe ONG-uri în legătură cu ursul împuşcat în România de către prinţul de Liechtenstein, a relatat luni seară politico.eu. și agerpres.

Organizaţii ecologiste au afirmat săptămâna trecută că prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein a vizitat România în luna martie şi a împuşcat mortal un urs brun în vârstă de 17 ani, botezat Arthur, într-o rezervaţie naturală, sub pretextul deţinerii unui permis special de vânare a unui alt urs.


Citește și: Adolescenţii americani vor fi vaccinaţi cu Pfizer/BioNTech

”Serviciile mele analizează acum detaliile acestui caz, pe care îl urmărim foarte atent”, a declarat luni comisarul european Virginijus Sinkevicius în comisia pentru mediu a Parlamentului European.

”Am încredere că autorităţile române anchetează acest incident în mod foarte detaliat”, a adăugat el, răspunzând unei întrebări adresate de eurodeputatul Nicolae Ştefănuţă, membru al grupului Renew Europe.

Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, un medic part-time care trăieşte într-un castel din Austria, a dat vineri publicităţii o declaraţie în care nega că l-ar fi împuşcat pe ursul brun Arthur şi că a doborât un ”animal-problemă” diferit, pentru a cărui lichidare autorităţile române ar fi dat aprobare şi care se afla la 250 de metri de case locuite. De asemenea, prinţul a afirmat că îşi oferă sprijinul deplin pentru anchetă, adăugând că de la apariţia ştirii au existat ”informaţii false şi agitaţie”, potrivit media austriece.

La 5 mai, organizaţia Agent Green şi VGT au condamnat, într-un comunicat de presă, uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee, prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie, la Ojdula (judeţul Covasna), pentru a-l împuşca.

Vezi și: Israelul a bombardat violent Gaza – VIDEO

Conform Agent Green, ursul brun este o specie strict protejată de legislaţia UE şi de Convenţia de la Berna, iar derogările sunt excepţii care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunţită a situaţiei, metoda letală fiind ultima soluţie atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eşuat şi ursul-problemă pune în pericol vieţi omeneşti şi gospodării.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, a declarat miercuri că două anchete paralele, una a Gărzii Naţionale de Mediu şi o alta a Gărzii Forestiere, au fost demarate în cazul ursului ucis în Covasna.