DISTRIBUIȚI

Ameninţarea reprezentată de variola maimuţei nu a trecut şi nu putem lăsa garda jos, chiar dacă numărul cazurilor a scăzut în Uniunea Europeană în ultimele săptămâni, a avertizat marţi comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, potrivit agerpres

”Deşi numărul de cazuri de variolă a maimuţei a scăzut în UE în ultimele săptămâni, ameninţarea nu a trecut şi nu putem lăsa garda jos. Acesta este motivul pentru care acţiunile iniţiale întreprinse la nivelul UE au fost rapide, Autoritatea Europeană pentru Pregătire şi Răspuns în caz de Urgenţă Sanitară (HERA) achiziţionând peste 334.000 de vaccinuri pentru toate statele membre folosind bugetul UE pentru prima dată”, a spus reprezentanta Comisiei Europene.


Citește și : Criza energetică a declanşat o goană mondială după cărbune

Referindu-se la livrarea în România săptămâna trecută a 5.060 de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei, Stella Kyriakides a declarat că acestea reprezintă ”un instrument important de sprijinire a autorităţilor din domeniul sănătăţii, acolo unde este necesar, în răspunsul acestora la epidemie”.

România a primit joia trecută cele peste cinci mii de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei, în baza unui contract de donaţie încheiat între Ministerul Sănătăţii şi Comisia Europeană. Potrivit Ministerului Sănătăţii din România, dozele de vaccin vor fi direcţionate către spitalele de boli infecţioase din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Constanţa pentru realizarea imunizării la persoanele eligibile.

La începutul lunii septembrie, HERA a asigurat 170.920 de doze suplimentare de vaccin de a treia generaţie produs de Bavarian Nordic pentru a răspunde actualei epidemii de variolă a maimuţei şi pentru a răspunde nevoilor mai imediate. Aceste dozele suplimentare vor fi disponibile pentru livrare înainte de sfârşitul anului.

Numărul total de doze achiziţionate direct de UE pentru statele membre ajunge la 334.540.

Agenţia Executivă pentru Domeniile Sănătăţii şi Digital (HaDEA) a Comisiei Europene a achiziţionat vaccinul de a treia generaţie pentru HERA şi în numele acesteia. HERA va pune apoi vaccinurile la dispoziţia statelor membre ale UE, a Norvegiei şi a Islandei. Vaccinurile deja achiziţionate vor fi livrate până la sfârşitul anului.

În plus, pentru a răspunde nevoilor pe termen mediu ale statelor membre, HERA a lansat proceduri comune de achiziţii publice pentru vaccinuri suplimentare, precum şi pentru tratamente.

Aceste acţiuni, combinate cu recomandările EMA privind utilizarea intradermică a vaccinului împotriva variolei maimuţei, vor asigura o protecţie mai rapidă a persoanelor celor mai vulnerabile şi vor accelera vaccinarea cetăţenilor expuşi riscurilor, dă asigurări Comisia Europeană.

HERA a fost înfiinţată în octombrie 2021 în scopul de a se înlocui abordările ad-hoc ale răspunsului la pandemii cu o structură permanentă dotată cu instrumente şi resurse adecvate pentru a planifica în avans acţiunile UE în caz de urgenţe sanitare. Această instituţie va anticipa ameninţările la adresa sănătăţii şi potenţialele crize sanitare, colectând informaţii şi consolidând capacităţile de răspuns necesare.

HaDEA pune în aplicare programe europene şi finanţează acţiuni şi iniţiative în domeniile sănătăţii, siguranţei alimentare, tehnologiilor şi reţelelor digitale, industriei şi spaţiului.

Citește și : Doneţk şi Lugansk cer anexarea la Rusia

Potrivit executivului comunitar, de la începutul epidemiei şi până la 1 septembrie, au fost raportate aproximativ 18.463 de cazuri de variolă a maimuţei în 29 de ţări din UE/SEE.

Variola maimuţei este provocată de un virus transmis la oameni de animale, cu simptome foarte asemănătoare, dar mai puţin grave decât cele observate în trecut la pacienţii cu variolă. Boala este endemică în Africa de Vest şi Centrală şi se răspândeşte pentru prima oară în Europa.