DISTRIBUIȚI
Balkan Insight
epa05670860 Macedonians wait in the line to vote at a polling station in village of Murtino, FYR Macedonia, 11 December 2016. Macedonians are voting in early parliamentary elections on 11 December. EPA/NAKE BATEV

Comentatori greci încercau luni să descifreze rezultatele referendumului care a avut loc duminică în Macedonia, unde votul favorabil schimbării numelui şi care deschide calea spre o apropiere a acestei ţări de Uniunea Europeană (UE) şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a întrunit peste 90%, însă cu participarea a doar o treime dintre alegători, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Este o veste bună pentru opozanţii acordului aceea că (premierul macedonean Zoran) Zaev a fost serios afectat în procesul” referendumului, a constatat, pentru cotidianul Ta Nea, Angelos Syrigos, profesor de drept internaţional la Universitatea Panteio din Atena.


Citește și : Ministrul britanic de Externe, ţinta criticilor după ce a comparat Uniunea Europeană cu Uniunea Sovietică

Potrivit rezultatelor aproape definitive după numărarea a 93% dintre buletinele de vot exprimate, 91,3% dintre macedonenii care au luat parte la referendum au aprobat acordul istoric încheiat în iunie cu Grecia, menit să redenumească în „Republica Macedonia de Nord” micul lor stat din Balcani. Însă, mai mult decât cele 5,72% de răspunsuri negative, ceea ce fragilizează poziţia lui Zoran Zaev sunt cele circa două treimi dintre cei 1,8 milioane de alegători care nu s-au prezentat la vot.

Cotidianul grec Ethnos evocă o „victorie a la Pirus al votului favorabil”. Alţi comentatori subliniază că cei 659.000 de alegători care au susţinut schimbarea numelui reprezintă mai mult decât cei 534.000 care l-au desemnat în 2014 pe preşedintele macedonean cu rol onorific Gjorge Ivanov, apropiat al dreptei naţionaliste şi care s-a opus acordului.

Zaev şi-a exprimat speranţa că deputaţii macedoneni din opoziţie „vor respecta voinţa democratică a cetăţenilor” ratificând acordul parlamentului, în caz contrar el anunţând că va organiza „alegeri parlamentare anticipate”.

Premierul grec Alexis Tsipras a salutat duminică hotărârea lui Zaev de a „continua punerea în aplicare” a acordului, însă aliatul său suveranist, ministrul grec al apărării, Panos Kammenos, care s-a opus făţiş acordului, a notat într-o postare pe contul său de Twitter că slaba participare face ca referendumul să fie „nul”.

Citește și : Indonezia: Bilanţul oficial al cutremurului urmat de tsunami a ajuns la 844 de morţi

„Nu va fi o exagerare să spunem că o bună parte a sistemului politic grec a fost uşurată de prezenţa scăzută la referendum (…) pentru că orice eşec în ratificarea acordului va constitui o povară asupra Macedoniei, nu asupra Greciei”, constată Ta Nea, cotidian apropiat opoziţiei.