DISTRIBUIȚI
Altfel.md

Coronavirusul şi-a pus amprenta şi asupra aniversării naşterii fondatorului Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC), Kim Ir Sen, sărbătorit miercuri cu mai puţin fast decât de obicei, în contextul măsurilor stricte adoptate de Phenian pentru a limita răspândirea epidemiei, relatează joi Yonhap şi Kyodo, scrie agerpres.

Bunicul actualului lider nord-coreean Kim Jong Un s-a născut pe 15 aprilie 1912, iar 15 aprilie este cea mai importantă dată din calendarul politic nord-coreean, fiind cunoscută şi ca Ziua Soarelui.


Citește și : Trump afirmă că SUA au depăşit vârful îmbolnăvirilor cu noul coronavirus: ‘Bătălia continuă!’

Acum însă Phenianul a impus măsuri drastice anti-pandemie, închizând frontierele şi punându-i temporar în carantină pe locuitori, inclusiv sute de străini, cu toate că insistă că nu a înregistrat niciun caz de infectare.

Nord-coreenii au depus flori la monumentul de pe Dealul Mansu, de unde statui gigantice de bronz reprezentându-l pe Kim Ir Sen şi succesorul său Kim Jong Il veghează asupra capitalei, dar numărul celor veniţi să-şi aducă omagiile a fost mult mai mic comparativ cu detaşamentele de sute de oameni ai muncii văzute cu alte ocazii, fapt ilustrat şi de cantitatea de flori strânse la baza statuilor.

Altădată, aveau loc ample festivităţi, cum au fost paradele militare din 2012 şi 2017, când Coreea de Nord şi-a prezentat lumii redutabilul arsenal.

Marţi, Phenianul a lansat rachete de croazieră în Marea Japoniei, gest calificat de analişti drept o demonstraţie a arsenalului său, dar media de stat nu au relatat a doua zi despre aceste teste, aşa cum făceau de obicei.

Citește și : Guterres consideră că doar un vaccin anti-coronavirus ar permite revenirea la normalitate

De asemenea, RPDC a anulat de această dată o serie de evenimente comemorative anuale, între care maratonul de la Phenian, care este de regulă principala atracţie turistică aducătoare de bani din Coreea de Nord. Mai mult, media de stat nu au făcut nicio referire la festivalul Kimilsungia, o expoziţie anuală având ca vedetă o specie de orhidee violet numite după Kim Ir Sen, care a decedat în 1994, dar oficial este considerat în continuare Eternul Preşedinte.

În egală măsură, media nord-coreene nu au relatat joi despre vizita lui Kim Jong Un la palatul Kumsusan din Phenian, unde se află trupurile îmbălsămate ale tatălui şi bunicului său, în condiţiile în care în fiecare an presa de stat mediatiza această vizită. Unii analişti afirmă că de această dată este posibil ca vizita să nu fi avut loc, pe fondul preocupărilor legate de pandemie.