DISTRIBUIȚI
BBC

Combatanţii care apără oraşul ucrainean Mariupol au schimbat cursul războiului cu Rusia rezistând 82 de zile, a declarat marţi consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, informează Reuters, potrivit agerpres.

Podoliak a spus în declaraţii televizate că apărarea oraşului-port Mariupol a întrerupt operaţiunea Rusiei pentru capturarea de teritorii în estul şi sudul Ucrainei.


Citește și : Putin: Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO nu este o problemă pentru Rusia

El a adăugat că negocierile asupra evacuării mai multor persoane din combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, combinat care este ultimul bastion al apărării ucrainene în oraş după săptămâni de asediu şi bombardamente ruse, sunt dificile, dar că există speranţa că ele vor avea succes.

Unii combatanţi de la Azovstal au început să se predea, vestind astfel sfârşitul celei sângeroase bătălii ale ultimilor decenii în Europa. Ucraina estimează că zeci de mii de oameni au fost ucişi în bătălia de la Mariupol.

„Pentru că Mariupol a ţinut pe loc forţele Federaţiei Ruse timp de 82 de zile, operaţiunea pentru capturarea estului şi sudului (Ucrainei) a fost oprită. Aceasta a schimbat cursul războiului”, a subliniat Podoliak.

Chiar dacă capturarea completă a oraşului Mariupol reprezintă cea mai mare victorie a Rusiei din acest război, campania sa s-a împotmolit pe alte fronturi.

Trupele ruse din jurul celui de-al doilea ca mărime oraş al Ucrainei, Harkov, situat în nordul ţării, s-au retras de curând într-un ritm rapid după ce au fost respinse în nord şi în zona din jurul capitalei Kiev, la sfârşitul lui martie.

Podoliak, care conduce echipa de negocieri a Ucrainei, a reiterat că ţara sa nu este dispusă să cedeze teritorii în negocieri, pentru ca preşedintele rus Vladimir Putin să poată salva aparenţele.

El a spus că negocierile de pace cu Rusia sunt efectiv îngheţate, dar că ele ar putea reîncepe dacă ar fi probleme concrete de discutat.

Citește și : Germania menţine OBLIGATIVITATEA măştii în aeroporturi şi aeronave

„Obiectiv vorbind, procesul de negocieri este într-adevăr pe pauză… însă eu subliniez că orice război se va sfârşi odată la masa negocierilor”, a spus Podoliak.

Ucraina şi Rusia nu au mai avut negocieri directe din 29 martie. Negociatorul-şef al Rusiei, Vladimir Medinski, a asigurat săptămâna trecută, citat de agenţia Interfax, că negocierile au continuat de la distanţă.