DISTRIBUIȚI
Commander in Chief of the Ukrainian armed Forces Valerii Zaluzhnyi attends a session of the Ukrainian Parliament, amid Russia's attack on Ukraine, in Kyiv, Ukraine December 28, 2022. Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Ucraina „va continua lupta pentru independenţa sa”, a declarat comandantul-şef al armatei ucrainene Valeri Zalujnîi, duminică, la un an după descoperirea de trupuri de civili în oraşul Bucea, în suburbia Kievului, în urma retragerii trupelor ruse din regiune, informează AFP, potrivit agerpres

„Vom continua lupta pentru independenţa patriei noastre”, a afirmat Zalujnîi pe Telegram.


Citește și : Donald Trump este pus sub acuzare în New York. Ce înseamnă şi ce urmează din punct de vedere juridic

Pe 2 aprilie 2022, jurnalişti au văzut la Bucea cadavrele a circa 20 de oameni îmbrăcaţi în civil, dintre care unul avea mâinile legate la spate, alături de carcase calcinate de vehicule şi case distruse.

Aceste scene au şocat lumea întreagă, Kievul şi Occidentul denunţând de nenumărate ori execuţii sumare de civili şi crime de război. De atunci, Bucea a devenit un simbol al „atrocităţilor” imputate trupelor Moscovei în timpul ocupaţiei lor în regiune.

Kremlinul neagă orice implicare şi evocă o „punere în scenă” de către Ucraina şi aliaţii săi.

„În urmă cu un an, regiunea Kievului a supravieţuit datorită poporului nostru (…). Cel mai mare respect şi gratitudine pentru cei care au ajutat să învingem inamicul”, a declarat duminică, pe Twitter, Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Glorie Forţelor Armate” ucrainene, a salutat la rândul său Andrii Iermak, şeful de cabinet al lui Zelenski.

În urmă cu un an, vizibil şocat şi emoţionat, preşedintele Zelenski denunţase „crime de război” ce vor fi „recunoscute de lume ca genocid”, după ce se deplasase la Bucea.

De atunci, aproape toţi liderii străini care au venit în Ucraina s-au deplasat şi la Bucea.

Citește și : Putin a numit un cunoscut blogger militar ca şef al Gărzii Naţionale Ruse din Doneţk

Vineri, cu ocazia primei aniversări de la retragerea rusă din regiunea Kievului, în urma rezistenţei ucrainene neaşteptate, Zelenski şi-a exprimat speranţa că Bucea va deveni un „simbol al justiţiei” şi a jurat că Ucraina va învinge „răul rus”. „Nu vom ierta niciodată”, a subliniat el, promiţând de asemenea că Ucraina „îi va pedepsi pe toţi cei vinovaţi”.

Ucraina evaluează la „peste 1.400” numărul de civili ucişi în districtul Bucea în timpul ocupaţiei ruse, inclusiv 37 de copii. Printre aceştia, 637 au fost ucişi în oraşul Bucea.