DISTRIBUIȚI
afp/mti

Comandantul navei de croazieră implicată într-o coliziune gravă cu o ambarcaţiune ce transporta turişti sud-coreeni, miercuri seara pe Dunăre – coliziune soldată cu cel puţin 7 morţi – a fost inculpat sâmbătă de justiţia ungară, informează AFP şi Reuters, scrie agerpres.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Parchetului din Budapesta, căpitanul, un ucrainean de 64 de ani, a fost adus sâmbătă la tribunal după ce a fost arestat preventiv în cadrul unei anchete declanşate pentru „neglijenţă criminală pe o cale navigabilă publică”.


Citește și : Atac armat în Virginia Beach – cel puţin 12 oameni au fost ucişi

Nava de croazieră pe care el o conducea a izbit ambarcaţiunea mai mică, în care se aflau 33 de pasageri sud-coreeni şi doi membri unguri ai echipajului. Accidentul s-a soldat cu cel puţin 7 morţi, iar alte 21 de persoane au fost date dispărute.

Avocatul său, Balazs Toth, a precizat pentru presă, la ieşirea din tribunal, că inculpatul va rămâne în viitorul apropiat în închisoare, Parchetul făcând apel la o decizie de eliberare sub cauţiune.

Avocatul l-a prezentat vineri pe clientul său drept un profesionist experimentat, care „a respectat toate regulile” şi care este „devastat” de dramă.

Anchetatorii încearcă să înţeleagă circumstanţele în care nava de croazieră de 135 de metri, denumită „Sigyn”, a lovit ambarcaţiunea de 26 de metri ce efectua o ieşire de rutină pe Dunăre, în zona centrală a Budapestei. Ambarcaţiunea s-a scufundat în doar câteva secunde miercuri seara.

Operaţiunile de căutare a dispăruţilor, pentru care au fost desfăşurate importante mijloace, este îngreunată şi a devenit extrem de periculoasă din cauza debitului fluviului umflat de ploi, ceea ce complică accesul la epavă.

Citește și : Explozie PUTERNICĂ la o fabrică de explozibili în Rusia : 38 răniți

Căutările continuă şi în aval, până în Serbia şi România. Trei dintre cele şapte cadavre au fost scoase din apă mai mulţi kilometri la dus de Budapesta.