DISTRIBUIȚI

Generalul american Curtis Scaparrotti, comandantul forţelor NATO din Europa, a cerut Rusiei să nu mai intervină în alegerile din Europa, inclusiv în Catalonia care traversează o criză gravă de la referendumul de independenţă din 1 octombrie, relatează agerpres .

‘Încetaţi să mai interveniţi în alte ţări, în dreptul lor suveran de a-şi determina guvernarea şi modul în care ar trebui să funcţioneze’, a declarat generalul Scaparotti la Bruxelles, ca răspuns la întrebările jurnaliştilor privind acuzaţiile de ingerinţă a Moscovei în criza catalană.


Citiți și : În plină campanie anticorupţie , Regele saudit a numit sau promovat 56 de judecători

‘Noi încurajăm Rusia (…) să respecte dreptul fiecărei naţiuni suverane de a-şi determina mijloacele de guvernare, modul de guvernare şi modul în care îşi administrează această guvernare’, a mai spus el.

‘Mă preocupă influenţa rusească răuvoitoare, în special asupra problemelor interne în ţări’ europene, a spus el.

‘Am văzut acest lucru în Statele Unite, aşa cum am văzut în mai multe ţări aici (în Europa) în ultimul timp’, a declarat generalul american, în marja unei reuniuni a miniştrilor apărării ai NATO.

‘Face parte din ceea ce eu numesc uneori o campanie de destabilizare’, a mai spus Curtis Scaparrotti, care este de asemenea comandantul forţelor americane în Europa. ‘Este un subiect de îngrijorare pentru ţările’ NATO şi ‘un subiect despre care am mai vorbit’, a mai spus el.

Referendumul de independenţă organizat în Catalonia pe 1 octombrie a dat naştere unor acoperiri mediatice foarte divergente în presa spaniolă. Cotidianul El Pais, foarte critic la adresa separatiştilor, a afirmat că ediţiile în limba spaniolă ale organizaţiilor de presă ruseşti RT şi Sputnik au fost implicate în problema catalană pentru a destabiliza, acuzaţii greu de confirmat.