DISTRIBUIȚI
Stars and Stripes

Comandantul forţelor SUA şi ale NATO din Afganistan, generalul John Nicholson (foto), i-a sfătuit miercuri pe talibani să participe la convorbirile de pace propuse la sfârşitul lui februarie de către preşedintele afgan, Ashraf Ghani, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Este probabil cel mai bun moment pentru ei de a încerca să negocieze, pentru că va deveni mai rău pentru ei”, a declarat generalul Nicholson jurnaliştilor care îl însoţeau pe ministrul american al apărării, James Mattis, la baza aeriană de la Bagram (nord de Kabul).


Citeşte şi: Moscova ‘SE ÎNFOAIE’: ‘Nimeni nu poate da ultimatumuri unei puteri nucleare!’

”În mintea lor, talibanii văd ce se întâmplă. Capacităţile (armatei afgane) vor creşte”, a remarcat generalul, în timp ce insurgenţii, ca şi trupele americane, se pregătesc pentru un nou sezon de lupte care se anunţă unul intens.

Preşedintele Ghani a propus la sfârşitul lui februarie convorbiri de pace cu talibanii, care ar putea fi recunoscuţi ca partid politic dacă acceptă un armistiţiu şi Constituţia din 2004.

În timp ce insurgenţii refuză oficial orice discuţie cu guvernul afgan, pe care îl consideră o marionetă a Washingtonului, Mattis a afirmat marţi că unii dintre ei sunt interesaţi de discuţii, teză susţinută şi de NATO.

Potrivit generalului Nicholson, talibanii au suferit pierderi grele de când preşedintele american, Donald Trump, a decis intensificarea bombardamentelor aeriene şi de când armata şi comandourile afgane sunt din ce în ce mai eficiente.

Citeşte şi: Donald Trump îşi doreşte ca SUA să-şi formeze o ‘armată spaţială’

Talibanii au câştigat însă mult teren de la retragerea coaliţiei internaţionale sub comanda NATO la sfârşitul lui 2014 şi au dat lovituri foarte dure forţelor de securitate afgane.

În octombrie, talibanii controlau sau îşi exercitau influenţa în aproape jumătate din districtele Afganistanului, adică de două ori mai mult decât în 2015, potrivit agenţiei guvernamentale americane SIGAR.

În noiembrie, generalul Nicholson considera situaţia drept un ”impas”. ”Percepţia mea este că talibanii sunt atât de obosiţi de acest război încât le-ar plăcea să se întoarcă acasă, le-ar plăcea să se reintegreze în societate, cum populaţia acestei ţări ar vrea să vadă sfârşitul războiului”, declara miercuri generalul american.